Ad
Vllehët mblidhen në festivalin e tyre në kryeqytetin e Maqedonis Veriut Shkup

Vllehët mblidhen në festivalin e tyre në kryeqytetin e Maqedonis Veriut Shkup

Ad

Vllehët Ose Antik Maqedonasit e vërtet në takimet e tyre.

Sot në shkup fillon festivali i vllehëve të Ballkanit të cilët janë pjesë e etni kulturës dhe shtetformuese në gjashtë shtete ballkanik
Serbia, Greqia, Shqipëria, Bullgaria, Maqedonia e Veriut dhe Rumania.

Tradita dhe kultura e vllehëve të Ballkanit është një nga kulturat e ruajtura brez pas brezi edhe pse ndaj tyre ka pasur një etnocid të pastër.

Dy fjalë kush janë Vllehët.

Vllehët banojnë kryesisht në Shqipëri, Greqi, Maqedoni, Serbi dhe Rumani. Më parë vllehët banonin dhe në Kosovë e Shqipërinë e Veriut, por sot shumica janë asimiluar ose kanë emigruar. Edit Durham në librin e saj “High Albania”, përshkruan se në Prizren kishte 480 shtëpi vllahe në 1909-ën. Në librin e saj ajo tregon se vllehët në Kosovë jetonin dhe në Prishtinë e Mitrovicë. Edit në veprën e saj, tregon se në atë vit, çereku i 2500 shtëpive në Prishtinë ishin ortodokse, dhe shumica e ortodoksëve ishin vllehë.
Vllehet janë te njohur për një kulture te gjere duke i prekur te gjitha sferat e jetes dhe duke kontribuar ne bashkjetesen e tyre me Shqiptarët dhe të gjithë popujt ballkanik.

Nga Edmond Petraj

Shkup 28 Shtator 2019

Authored by: Rrjetat

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *