Ad
Sundimi i Solomonit. Historia e mbretit Solomon. Ardhja në pushtet e të rinjve të vëllezërve

Sundimi i Solomonit. Historia e mbretit Solomon. Ardhja në pushtet e të rinjve të vëllezërve

Ad

Sundimi i Solomonit. Historia e mbretit Solomon. Ardhja në pushtet e të rinjve të vëllezërve
KRYESOR LLOJET E BIMËVE TË BRENDSHME
(965 – 928 pes E.)
biografi (ru.wikipedia.org)
Emrat e Solomonit
Emri Shlomo (Solomon) në hebraisht vjen nga rrënja shalom – “paqe”, në kuptimin e “jo luftës”, dhe gjithashtu shalam – “përsosur”, “e tërë”.
Solomoni përmendet në Bibël edhe nën një numër emrash të tjera. Kështu, ai nganjëherë quhet “Jedidiah” (“i dashur i Perëndisë”), një emër simbolik i dhënë Salomonit si shenjë e favorit të Perëndisë ndaj Davidit, babait të tij, pas pendimit të thellë në historinë e Bathshebës.
Tregim biblik
Arritja për të mbretëruar
Babai i Solomonit, Davidi, do ta dorëzonte fronin te Salomoni. Megjithatë, kur Davidi u prish, autoritetet u përpoqën të uzurponin birin e tij, Adonijahun. Ai hyri në një komplot me kryepriftin Abiathar dhe komandantin e trupave, Joabin, dhe, duke përfituar nga dobësia e Davidit, shpalli veten të ishte pasardhësi i fronit, pasi kishte caktuar një kurorëzim madhështor.
Nëna e Solomonit, Bathsheba dhe profeti Nathan (Nathan) e njoftuan Davidin. Adonijahu iku dhe u fsheh në Tabernakull, duke kapur “me brirët e altarit” (3Sm.1: 51), pas pendimit të tij Salomoni kishte mëshirë për të. Pasi erdhi në pushtet, Solomoni u trajtua me pjesëmarrës të tjerë në komplot. Kështu, Solomoni përkohësisht e largoi Abiatharin nga priftëria dhe e ekzekutoi Joabin, i cili u përpoq të ikte. Ekzekutuesi i të dy ekzekutimeve, Vanya, Solomon emëroi komandantin e ri të trupave.
Perëndia i dha Salomonit një mbretërim, me kusht që ai të mos devijonte nga shërbimi ndaj Perëndisë. Në këmbim të këtij premtimi, Perëndia i dha Solomonit mençuri dhe durim të pashembullt.
Qeveria e Solomonit Përbërja e qeverisë së formuar nga Solomoni:
Priftërinjtë e lartë janë Tsadoku, Abiathar, Azariah;
Komandanti i trupave është Vania;
Ministri i Taksave – Adoniram;
Kroniku i gjykatës, Jozafat; gjithashtu skribë, Elihorefin dhe Ahijahun;
Ahisar – kreu i administratës mbretërore;
Zavuf;
Azariah – kreu i guvernatorëve;
12 guvernatorë:
* Ben-Hur,
* Ben Decker,
* Ben-Hesed
* Ben Avinadav
* Vahana, bir i Ahiludit
* Ben-Heber,
* Ahinadav,
* Ahimaas,
Vahana, bir i Kushait,
* Jozafat
* Shimei,
* Heber.
Politika e jashtme
Solomoni, si shumica e sundimtarëve të kohës, mbajti pikëpamje perandorake. Shtetet e Izraelit dhe Judea bashkuar nën sundimin e tij pushtuan një territor të madh; Solomoni kërkoi zgjerimin, i cili vërtetohet nga aneksimi i Saba nën pretekstin e kthimit në fenë “e drejtë”.
Solomoni i dha fund armiqësisë gjysmë mijëvjeçare të hebrenjve dhe egjiptianëve, duke e marrë vajzën e faraonit egjiptian si gruan e tij të parë.
Fundi i sundimit të Solomonit
Sipas Biblës, Solomoni kishte shtatëqind gra dhe treqind konkubina (3 Mbretërve 11: 3), ndër të cilët ishin të panjohur. Njëri prej tyre, që ishte bërë bashkëshortja e tij e dashur në atë kohë dhe kishte një ndikim të madh mbi mbretin, e bindi Solomonin që të ndërtonte një altar pagan dhe të adhuronte hyjnitë e vendit të saj. Për këtë, Perëndia u zemërua me të dhe u premtoi shumë vuajtje bijve të Izraelit, por mbas përfundimit të mbretërimit të Salomonit. Kështu, e tërë sundimi i Solomonit ishte mjaft i qetë.
Solomoni vdiq në vitin 928 pes. e. në moshën 62 vjeçare. Sipas legjendës, kjo ndodhi derisa ishte duke shikuar ndërtimin e një altari të ri. Për të shmangur gabimet (duke supozuar se kjo mund të ishte një gjumë i lodhur), përafërsisht nuk e varrosën derisa krimba filloi të mprehë stafin e tij. Vetëm atëherë ai u shpall zyrtarisht i vdekur dhe u varros.
Gjatë jetës së Salomonit filluan revoltat e popujve të pushtuar (Edomitët, Sirët); Menjëherë pas vdekjes së tij shpërtheu një rebelim, si rezultat i të cilit shteti i vetëm u shpërnda në dy mbretëri (Izrael dhe Judea).
Legjendat e Solomonit
Gjykata e Mbretit Solomon
Solomoni tregoi mençurinë e tij mbi të gjitha në gjykatë. Menjëherë pas pranimit të tij, dy gra iu afruan atij për një gjykim. Ata jetonin në të njëjtën shtëpi dhe secila kishte një fëmijë. Gjatë natës, njëri prej tyre e shtypi fëmijën e saj dhe e vuri në një grua tjetër, dhe e mori gjallë prej saj. Në mëngjes, gratë filluan të argumentonin: «Fëmija im i gjallë dhe i vdekuri juaj», tha secili. Kështu ata diskutuan para mbretit. Pas dëgjimit të tyre, Solomoni urdhëroi: «Sillni shpatën.»
Dhe i sollën një shpatë mbretit. Solomoni tha: “Pritini fëmijën e gjallë në gjysmë dhe jepni gjysmën e një dhe gjysmës së tjetrës”.
Një nga gratë bërtiti me këto fjalë: “i jepni fëmijës të saj më të mirë, por mos e vrisni!”
E kundërta, përkundrazi, tha: “Prit, le të mos arrijnë te ajo apo unë.”
Pastaj Salomoni tha: “Mos e vrisni fëmijën, por jepni atë gruas së parë: ajo është nëna e tij”.
Populli dëgjoi këtë dhe filloi t’i frikësohej mbretit, sepse të gjithë e panë atë që i kishte dhënë dituria Perëndisë.
Unaza e Solomonit
Pavarësisht mençurisë, jeta e mbretit Solomon nuk ishte e qetë. Dhe sapo Mbreti Solomon kërkoi këshillë nga gjykata e urtë me kërkesën: “Më ndihmoni – shumë në këtë jetë mund të më bëjë të zemërohem. Unë jam shumë subjekt i pasioneve, dhe kjo më shqetëson! “Për të cilën i urtë u përgjigj:” Unë e di se si t’ju ndihmoj. Vendoseni këtë unazë – fjala është shkruar në të: “Do të kalojë”. Kur vjen një zemërim i fortë ose një gëzim i fortë, shikoni këtë mbishkrim dhe do t’ju trishtrojë. Në këtë do të gjesh shpëtim nga pasionet! “Salomoni ndoqi këshillën e sherrit dhe gjeti paqe. Por erdhi momenti kur, duke parë, si zakonisht, në ring, ai nuk u qetësua, por përkundrazi – madje humbi durimin e tij. Ai e tërhoqi unazën nga gishti i tij dhe donte ta hidhnin atë në pellg, por papritur vuri re se kishte një mbishkrim në brendësi të unazës. Ai dukej më afër dhe lexoi: “Dhe kjo gjithashtu do të kalojë.”
Një version tjetër i legjendës:
Sapo mbreti Solomon ishte ulur në pallatin e tij dhe pa një njeri që ecte nga rruga në kokë të veshur me rroba të artë që ecnin nëpër rrugë. Salomoni e thirri këtë njeri tek ai dhe pyeti: «A je një grabitës?» Për të cilin ai u përgjigj se ai ishte një argjendar: “Dhe Jeruzalemi është një qytet i famshëm, këtu vijnë shumë njerëz të pasur, mbretër dhe princa”. Atëherë mbreti pyeti se sa argjendar e fiton? Dhe me krenari u përgjigj shumë. Pastaj mbreti grinded dhe tha se në qoftë se ky argjendar është aq i zgjuar, atëherë le të bëjë një unazë që e bën trishtuar gëzof, dhe gëzuar trishtuar. Dhe nëse brenda tre ditësh unaza nuk është e gatshme, ai urdhëron argjendarin të ekzekutojë. Pa marrë parasysh se sa i talentuar ishte argjendar, në ditën e tretë ai frikësohej të shkonte te mbreti me një unazë për të. Në prag të pallatit, ai e takoi Rahavamin, birin e Salomonit, dhe mendoi: “Djali i një urtësi është gjysmë i urtë”. Dhe ai i tha Rahavamit për telashet e tij. Për të cilin ai u qesh, mori një gozhdë dhe i shkroi tre letra hebraike në të tre anët e unazës – Gimel, Zain dhe Yod. Dhe ai tha se me këtë ne mund të shkojmë në mënyrë të sigurtë te mbreti. Solomoni e ktheu ringun dhe kuptoi menjëherë kuptimin e letrave në të tre anët e unazës në mënyrën e tij – dhe kuptimi i tyre është shkurtesa? ?? ????? “Dhe kjo gjithashtu do të kalojë.” Dhe ndërsa unaza rrotullohet, dhe gjatë gjithë kohës letrat dalin, bota po rrotullohet, dhe fati i një personi është edhe tjerrje. Dhe duke menduar se tani ai është ulur në një fron të lartë, të rrethuar nga gjithë shkëlqimi, dhe kjo do të kalojë, ai menjëherë u trishtua. Kur Ashmodai e hodhi atë deri në skajet e botës dhe Salomoni duhej të endet për tre vjet, pastaj duke parë në unazë, ai e kuptoi se edhe kjo do të kalonte, dhe ai u gëzua.
Versioni i tretë i legjendës:
Mbreti Solomon në rininë e tij u paraqit me një unazë me fjalët që kur do të jetë shumë e vështirë për të, i trishtuar apo i frikshëm, le ta mbajë mend unazën dhe ta mbajë në duart e tij. Pasuritë e Solomonit nuk ishin meridian, një unazë tjetër – a do t’i rriste shumë ato? … Njëherë në mbretërinë e Solomonit kishte një korrje të dobët. Pestilenca dhe zia e bukës u ngritën: jo vetëm fëmijët dhe gratë vdiqën, edhe luftëtarët u lodhën. Mbreti hapi të gjitha kazanët e tij. Ai dërgoi tregtarët për të shitur sende të vlefshme nga thesari i tij për të blerë bukë dhe për të ushqyer njerëzit. Solomoni ishte i hutuar – dhe papritur ai kujtoi unazën. Mbreti mori rrjetën, e mbajti atë në duart e tij … Asgjë nuk ndodhi. Papritmas ai vuri re se kishte një mbishkrim në rrjet. Çfarë është kjo? Shenjat e lashta … Solomoni e dinte këtë gjuhë të harruar. “Çdo gjë shkon,” lexoi ai. … Shumë vjet kaluan … Mbreti Solomon u bë i njohur si një sundimtar i mençur. Ai u martua dhe jetoi për fat të mirë. Gruaja e tij u bë asistenti dhe këshilltari i tij më i ndjeshëm dhe i ngushtë. Dhe papritmas ajo vdiq. Zemërimi dhe mallëngjimi e kapën mbretin. As kërcimtarët dhe këngëtarët, as garat e mundësit nuk e kënaqën atë … Trishtim dhe vetmia. Afrohet moshën e vjetër. Si të jetosh me të? Ai mori rrjetën: “Çdo gjë kalon”? Toska e shtrydhi zemrën. Mbreti nuk donte t’i jepte këto fjalë: ai hodhi unazën nga bezdi, u mbështjellë dhe diçka u ndez në sipërfaqen e brendshme. Mbreti mori unazën, e mbajti atë në duart e tij. Për disa arsye, para se ai nuk e kishte parë një mbishkrim të tillë: “DO TË PASNI.” … U deshën shumë vite të tjera. Solomoni u kthye në një njeri të lashtë të vjetër. Mbreti e kuptoi se ditët e tij janë të numëruara dhe ndërsa ka ende disa forca, është e nevojshme të jap urdhra përfundimtarë, të ketë kohë për të thënë lamtumirë për të gjithë, për të bekuar pasuesit e tij dhe fëmijët. “Çdo gjë kalon”, “Ai do të kalojë”, kujton ai, duke u maskuar: kjo ishte e gjitha. Tani mbreti nuk u nda me unazën. Ajo është lodhur, ka humbur mbishkrimet e vjetra. Ai vuri re me sy të dobët: diçka shfaqej në skajin e unazës. Çfarë është ajo, disa letra përsëri? Mbreti i vendosi buzën e unazës rrezet e diellit – letrat flinin në prag: “NUK KA NUK KALET” – lexoni Solomonin …
Mijë dhe një ne
Sipas legjendës, Solomoni e aneksoi Sabun në shtetin e tij, një shtet legjendar, feja zyrtare e të cilit ishte adhurimi i diellit. Ai dërgoi sundimtarin e Sabës (i njohur nën titullin Mbretëresha e Shebës) Bilkis një shënim me një propozim për t’u bashkuar së bashku me një ndryshim në fenë shtetërore.
Këshilli i Lartë i Saba vendosi ta konsideronte këtë shënim një deklaratë lufte dhe të hynte në të, por Bilkisi vuri veton kundër këtij vendimi dhe hyri në negociata me Solomonin. Ambasadori i Saba solli dhuratat e Solomonit, por ai refuzoi me padurim, duke argumentuar se Saba nuk mund t’i jepte asgjë më të mirë dhe më shumë se ai, dhe qëllimi i vetëm i bashkimit është aderimi i një feje të drejtë në territorin e Sabës. Gjatë negociatave, Solomoni tha se, nëse ishte e nevojshme, ai do të fillonte një luftë dhe do ta kapte Sabin me forcë.
Pastaj Bilkis personalisht shkoi në negociata, duke urdhëruar më parë për të fshehur mbretëreshën mbretërore (kryesisht fronin). Nga spiunët e tij, Solomoni mori vesh për këtë dhe urdhëroi banorët e tij në Saba të vidhnin fronin dhe ta dorëzonin atë në vendin e negociatave. Kur arriti Bilkisi, Solomoni i ofroi fronin e saj. Bilkisët e zhgënjyer ranë dakord për pranimin, që ndodhi kështu; feja shtetërore e Saba u rreshtua me fenë shtetërore të mbretërisë së Solomonit.

Sipas legjendës, nën Salomonin, distinktivi i Davidit, babait të tij, u bë vula e shtetit. Në Islam, ylli me gjashtë koka quhet ylli i Solomonit.
* Në të njëjtën kohë, mistikët mesjetarë e quajtën Solomon vulën pentagram (yll me pesë cepa).
* Sipas një versioni tjetër, shenja e Solomonit, e ashtuquajtura. Vula e Solomonit ishte një yll me tetë koka, i ndërprerë si një pentagram.
* Në të njëjtën kohë, në okult, një pentakull i quajtur “Ylli i Solomonit” konsiderohet të jetë ylli i 12-të përfundimtar. Për shkak të numrit më të madh të rrezeve, në qendër të yllit formohet një rreth. Shpesh një simbol u shkrua në të, falë të cilit pentakli ndihmoi në punën intelektuale dhe në forcimin e talenteve.
* Besohet se ylli i Solomonit formoi bazën e kryqit maltez të Knights of St. John.
Këto shenja ishin përdorur gjerësisht në magjinë, alkimin, Kabala dhe mësime të tjera mistike.

Imazhi i Mbretit Solomon frymëzoi shumë poetë dhe artistë: për shembull, poeti gjerman i shekullit XVIII. F.-G. Klopstock i kushtoi tragjedi atij në ajet, artisti Rubens shkroi pikturën Gjykata e Solomonit, Handel i kushtoi një oratorio atij, dhe Gounod opera. Në vitin 2009, regjisori Aleksander Kiriyenko shtyri filmin “Iluzioni i Frikës” (bazuar në librin e Aleksandër Turçinov), ku imazhi i Mbretit Solomon dhe legjendat rreth tij u përdorën për të zbuluar imazhin e protagonistit Korob, duke nxjerrë analogji midis antikitetit dhe modernitetit.
shënime
1. 2Par.12: 24,25
2. 3 Mbretërve 1: 10-22
3. Megjithatë, Adonijahu më vonë e theu traktatin dhe u ekzekutua.
4. Yalkut Shimoni
5. f. Meir Zvi Hirsch Zachman, Khidushei Tora, 1928
biografi

Solomoni, Shelom (Heb. “Peaceful”, “hirmes”), mbreti i tretë i shtetit Izrael-Judean (965-928 para Krishtit), përshkruar në librat e Dhiatës së Vjetër si humnera më e madhe e të gjitha kohërave; heroi i shumë legjendave. Babai i tij është mbreti David, nëna e tij është Bathsheba. Që nga lindja e Solomonit, «Zoti e deshi» dhe Davidi e caktoi si trashëgimtar të fronit, duke anashkaluar djemtë e tij të mëdhenj (2 Samuelit 12, 24, 3 Samuelit 1, 30-35). Perëndia, i cili iu shfaq Salomonit në një ëndërr dhe premtoi të përmbushë çdo dëshirë të tij, Solomoni kërkon t’i japë atij “një zemër të arsyeshme për të gjykuar popullin”. Dhe për shkak se nuk kërkoi ndonjë bekim tokësor, Solomoni është i pajisur jo vetëm me urtësi, por edhe me pasuri dhe lavdi të pashembullt: “Nuk ka pasur asnjë si ju më parë dhe pasi nuk do të ngriheni …” (3 Mbretërve 3, 9-13 ). Mençuria e Solomonit manifestohet në sprovën e tij të parë, kur, duke pretenduar se ai dëshiron ta prerë fëmijën dhe ta ndajë mes dy grave që pretendojnë, mbreti zbulon se kush është nëna e vërtetë (3, 16-28).
Solomoni grumbulloi pasuri të patregueshme, në mënyrë që argjendi të bëhej në mbretërinë e tij ekuivalente me një gur të thjeshtë. Të gjithë mbretërit dhe të urtët e tokës (duke përfshirë edhe Mbretëresha e Shebas) erdhën në Salomoni me dhurata për të dëgjuar mençurinë e tij (4, 34, 10, 24). Solomoni foli tre mijë proverba dhe një mijë e pesë këngë, në të cilat ai përshkroi vetitë e të gjitha bimëve, kafshëve dhe zogjve (4, 32-33). “Artisti i çdo gjëje – Urtësia” (krh. Sofja) e lejoi Solomonin që të njohë “strukturën e botës, fillimin, fundin dhe mesazhin e kohës. … Gjithçka që është intime dhe e dukshme “(Prem. Sol. 7, 17). Perëndia urdhëroi paqebërësin Solomon të ndërtonte një tempull në Jeruzalem (“tempulli i Solomonit”), ndërsa Davidi, i cili udhëhoqi luftërat e përgjakshme, nuk iu dha për të ndërtuar një tempull (3 Mbretërve 5, 3). Tempulli u ngrit nga dhjetëra mijëra njerëz për shtatë vjet, dhe në të njëjtën kohë puna u krye plotësisht në heshtje.
Ndëshkimi për faktin se Solomoni mori shumë gra të huaja, i lejoi ata të dërgonin kultra pagane dhe madje në moshën e tij të vjetër u përkulën drejt “perëndive të tjera”, mbretëria e Salomonit pas vdekjes së tij u nda midis djalit të tij Rehoboam dhe skllav Jeroboamit (11,1-13). Solomoni merret me autorësinë e dy psalmeve biblike (71 dhe 126), si dhe librat e Fjalëve të Urta të Solomonit, Predikuesit, Kënga e Këngëve, libri devterokanik “Dituria e Solomonit”, apokrifi “Dhiata e Solomonit” dhe “Solomoni Psalms”.
Sipas agadës, Solomoni kërkoi dorën e Urtësisë, bijës së mbretit të qiellit dhe mori gjithë botën si një prikë. Dituria e Solomonit u kërkonte nga njerëzit, kafshët dhe shpirtërat. Në gjykata, Solomoni lexoi mendjen e palëve ndërgjyqëse dhe nuk kishte nevojë për dëshmitarë. Kur pasardhësi i Kainit nga nëntoka erdhi te Salomoni, duke kërkuar që ai të merrte pjesë të dyfishtë nga trashëgimia e babait të tij me arsyetimin se kishte dy krerë, Solomoni urdhëroi derdhjen e ujit në njërën prej këtyre krerëve dhe në exclamations tjetër gjetën se shpirti. Kafshët, zogjtë dhe peshqit u shfaqën në oborrin e Solomonit dhe vepruan me vullnetin e tij (“Shir-Gashirim Rabba” 1; “Shemot Rabba” 15, 20). Ndërtimi i heshtur i tempullit u shpjegua nga fakti se mbreti ishte përdorur për të shkurtojë gurët. Ai përdori krimbin magjik Shamir, duke ngrënë shkëmbinjtë që e solli babai i Kopshtit të Edenit (Sotah, 486). Froni i Solomonit ishte i zbukuruar me luanë të artë, që erdhi në jetë dhe më pas nuk i dha ndonjë pushtuesi një vend në këtë fron (Targum Shaney).
Solomoni zotëronte një unazë të mrekullueshme (“Vula e Solomonit”), me të cilën i zbukuroi demonët dhe i nënshtroi edhe kokën e tyre Asmodeus, i cili e ndihmoi Solomonin për të ndërtuar tempullin. Duke qenë krenar për fuqinë e tij mbi shpirtrat, Solomoni u dënua: Asmodeja e “hodhi” në një vend të largët, dhe ai vetë mori imazhin e Salomonit dhe mbretëroi në Jerusalem. Solomoni duhej të kalonte këtë kohë, duke shëlbuar krenarinë e tij dhe duke i mësuar njerëzit përulësi, duke thënë: “Unë, predikuesi, mbretërova mbi Izrael …” (krh Ef 1, 12). Pendohet Solomoni u kthye në mbretëri dhe ujk u zhduk (Gitin, 67-68a). Në atë kohë, kur Solomoni u martua me vajzën e Faraonit, Gabrieli zbriti nga qielli dhe mbolli një kërcell në det, rreth së cilës gjatë shekujve u rrit një gadishull i madh dhe në të – qyteti i Romës, trupat e të cilit më vonë shkatërruan Jeruzalemin (Shabbat, 56). Solomoni mbretëroi mbi shumë botëve, u transportua nga ajri, udhëtonte nëpër kohë. Duke e ditur se tempulli do të shkatërrohej, Solomoni përgatiti një gropë të nëndheshme, ku profeti Jeremia fshehu arkën e besëlidhjes.
Legjendat e Solomonit formuan bazën e shumë veprave letrare mesjetare (për shembull, puna poetike në të, gjuha Solomon dhe Morolf, shekulli i 12-të). Të gjitha llojet e legjendave rreth Solomonit ishin të njohura në Rusi. Legjendat e lashtë ruse përshkruajnë konkurrencën e Solomonit me Kitovrasin, si një luftë me forcë të barabartë “mençuri të dritës” dhe “mençurinë e errësirës”. Sipas këtyre legjendave, Mbreti Hezekia djegë librat «shëruese» të Solomonit, sepse njerëzit që u trajtuan për ta ndaluan t’i luteshin Perëndisë për shërimin e tyre. Kupa e Solomonit u mbulua me një mbishkrim misterioz që përmbante parashikime për Jezu Krishtin dhe tregonte numrin e viteve nga Salomoni te Krishti. Traditat myslimane rreth Solomonit, shihni Art. Sulaiman.
Legjenda e mbretit Solomon.
Salomoni, mbreti i Izraelit, Biri i Davidit dhe Bathsheba, trashëgoi fronin e tij në vitin 2989 nga krijimi i botës, në vitin 1015 pes. Ai ishte vetëm njëzet vjeç, por duhet thënë se gjatë trashëgimisë, mbreti i ri u përball me çështje të një natyre ligjore të një kompleksiteti të caktuar, në zgjidhjen e së cilës ai tregoi shenjat e para të gjykimit të mençur, të cilin ai nuk e refuzoi më vonë.
Realizimi më i rëndësishëm i Solomonit gjatë sundimit të tij ishte ngritja e Tempullit për nder të Zotit kryesor të Jehovait. Davidi i rishkroi të gjithë punëtorët në mbretërinë e tij, mbikëqyrte punën, mjeshtrat e gurit dhe derëtarët e mallrave, përgatiti një sasi të madhe bronzi, hekuri dhe kedri dhe grumbulloi pasuri të panumërta për të financuar ndërtimin. Por, sipas këshillës së profetit Nathan, Davidi nuk e ndërtoi tempullin te Perëndia, pavarësisht faktit që veprat e tij i pëlqyen Perëndisë, sepse Perëndia nuk e lejoi Davidin të ndërtonte tempullin, për shkak të faktit se ai ishte «një njeri luftarak dhe derdh gjak». Kjo detyrë u caktua për Solomonin, birin dhe trashëgimtarin e tij që e donte paqen.
Pak para vdekjes së tij, Davidi e urdhëroi Solomonin që të ndërtonte tempullin te Perëndia sapo trashëgoi fronin. Përveç kësaj, ai e udhëzoi atë për menaxhimin e ndërtimit, dhe i dha një sasi të barasvlershme me 10,000 talenta ari për këtë qëllim dhe, për më tepër, dhjetë herë më shumë argjendi, të cilat ai i vendosi për këto qëllime. Sa i përket parave të sotme, kjo shumë është afërsisht katër miliardë dollarë.
Sapo Salomoni trashëgoi fronin e Izraelit, ai u përgatit për përmbushjen e qëllimeve të Davidit. Për këto qëllime, ai e konsideroi të nevojshme për të marrë ndihmën e Hiramit, mbretit të Tyr, një mik dhe aleat i babait të tij. Tijianët dhe sidonët, subjektet e Hiramit, ishin të famshëm për artin e tyre të ndërtimit dhe shumë prej tyre ishin në shoqëri të aktrimit mistik, veçanërisht në vëllazërinë artizanale të Dionisit dhe ishin monopolistë de facto në profesionin e ndërtimit në Azinë e Vogël. Nga ana tjetër, hebrenjtë ishin të njohur për aftësitë e tyre ushtarake dhe aftësinë për të bërë paqe dhe Solomoni menjëherë kuptoi nevojën për të kërkuar ndihmën e ndërtuesve të huaj për të përmbushur vullnetin e të atit dhe për ta ndërtuar tempullin në kohë, duke marrë parasysh po ashtu faktin se ndërtesa duhet të korrespondonte me qëllimin e saj të shenjtë dhe të jetë madhështor ashtu siç është menduar. Prandaj ai i kërkoi Hiramit, mbretit të Tiros, për ndihmë dhe mbështetje.
Mbreti Hiram, duke pasur parasysh aleancën dhe miqësinë e tij me Davidin, vazhdoi marrëdhëniet miqësore me djalin e tij dhe i dha Solomonit punëtorët, rojet dhe ndihmësit që kërkoi.
Mbreti Hiram pa vonesë filloi të përmbushë premtimin e tij për të ndihmuar Solomonin. Në përputhje me këtë, siç dihet, ai i dërgoi Salomonit 33,600 punëtorë nga Tiro, përveç një sasi të konsiderueshme druri dhe gurësh për ndërtimin e Tempullit. Hirami gjithashtu i dërgoi atij një dhuratë më të rëndësishme sesa njerëzit dhe materialet – arkitekti, «një njeri i mençur me dije», përvojën dhe aftësitë e të cilit ishin të nevojshme për të udhëhequr ngritjen dhe dekorimin e Tempullit. Emri i tij ishte Hiram Abif.
Mbreti Solomon filloi ngritjen e tempullit të hënën, ditën e dytë të muajit hebraik Ziph, i cili korrespondon me 22 prill sipas kalendarit modern, në 1012 pes. Mbreti Solomon, Mbreti Hiram dhe Hiram Abif njihen nga tre Mjeshtrat e Mëdhenj të Mësimit.
Hiram Abif u besua të udhëzonte ngritjen e Tempullit, ndërkohë që udhëheqja e vartësve iu besua mjeshtrave të tjerë, emrat dhe pozicionet e të cilëve janë lënë jashtë në traditat e Rendit.
Ndërtimi i tempullit u përfundua në muajin Bul, në kalendarin modern që korrespondon me nëntor, në 3000 nga krijimi i botës, shtatë vjet e gjysmë nga data e fillimit të ndërtimit.
Kur u përmbush urdhëri hyjnor dhe u vendos për vendin e ritit të shenjtë, mbreti Solomon urdhëroi që ta transferonte Arkën e Besëlidhjes nga Sioni, ku Davidi ishte i vendosur. Arka u vendos në një vend të projektuar posaçërisht për këtë në Tempull.
Në këtë pikë, lidhja e drejtpërdrejtë dhe personale e Solomonit me mjeshtërinë i afrohet përfundimit të tij logjik. Mbreti Solomon ishte udhëheqësi më i mençur që sundoi Izraelin me pranimin unanim të pasardhësve.

Ai ishte shumë larg përpara sundimit të tij në aplikimin e shkencës, dhe shkrimtarët hebraikë dhe arabë i atribuojnë atij një njohuri të plotë të sekreteve magjike. Natyrisht, kjo është fantazi e pastër. Por në deklaratat e tij ai na la me kuptueshmërinë se ai ishte një filozof krejtësisht fetar, gjatë periudhës së paqes, prosperitetit të gjatë të mbretërisë së tij, rritjes së mirëqenies së popullit të tij, i cili mbështeti zhvillimin e ndërtimit, mjekësisë, tregtisë, e cila konfirmon njohurinë e tij të thellë si sundimtar dhe burrë shteti .
Pas dyzet viteve të sundimit të tij, ai vdiq, dhe lavdia dhe fuqia e Perandorisë Hebraike përfundoi me të.

Car Solomon (Shlomo, Suleiman)
Mbreti Solomon (hebre-Shlomo) – bir i Davidit nga Bat Sheva, mbreti i tretë i Judenjve. Shkëlqimi i mbretërimit të tij u shtyp në kujtesën e popullit si koha e lulëzimit më të lartë të fuqisë dhe ndikimit hebre, pas së cilës filloi një periudhë shpërbërjeje në dy mbretëri. Tradita popullore dinte shumë për pasurinë, shkëlqimin dhe, më e rëndësishmja, për mençurinë dhe drejtësinë e tij. Çështja kryesore dhe më e larta e tij është ndërtimi i Tempullit në malin Sion, diçka që po përpiqej të bënte babai i tij, mbreti i drejtë David.
Që nga lindja e Solomonit, profeti Nathan e veçoi atë midis bijve të tjerë të Davidit dhe e njohu atë të denjë për mëshirën e Më të Lartit; profeti i dha atij një emër tjetër – Edidia (“G-darling” – Shmuel I 12, 25). Disa besojnë se ky ishte emri i tij i vërtetë, dhe “Shlomo” – një pseudonim (“paqebërës”).
Hyrja e Solomonit në fron është përshkruar në një mënyrë shumë dramatike (Mollim I 1 dhe më lart). Kur mbreti David po vdiste, Adonijahu, biri i tij, i cili u bë më i madhi i bijve të mbretit pas vdekjes së Amnonit dhe të Avshalomit, vendosi të merrte pushtetin ndërsa babai i tij ishte akoma gjallë. Adonija me sa duket e dinte se mbreti kishte premtuar fronin te djali i gruas së tij të dashur Bat Sheva dhe donte të tejkalonte rivalin e tij. Ligji formal ishte në anën e tij dhe kjo i dha atij mbështetjen e liderit ushtarak Yoav dhe kryepriftit Eviatar, dhe profeti Nathan dhe prifti Zadok ishin në anën e Solomonit. Për disa, e drejta e vjetërsisë ishte mbi vullnetin e mbretit dhe, për hir të triumfit të drejtësisë formale, ata u kthyen në kundërshtim, në kampin e Adonija. Të tjerë besonin se pasi Adonijahu nuk ishte djali i parë i Davidit, mbreti kishte të drejtën t’i jepte fronin atij që dëshironte, madje edhe djalit të tij më të vogël Solomonit.

Vdekja e afërt e mbretit shkaktoi të dyja palët që të flasin në mënyrë aktive: ata donin të kryenin planet e tyre, ndërsa mbreti ishte gjallë. Adonijah mendohet të tërheqë mbështetësit në një mënyrë royally madhështore të jetës: ai filloi karroca, kalorës, pesëdhjetë këmbësorë të shpejtë, e rrethoi veten me një shoqërim të madh. Kur, sipas mendimit të tij, erdhi momenti për realizimin e planit, ai mbajti një gosti jashtë qytetit për ndjekësit e tij, ku ai do të deklaronte veten si mbret.
Por, në këshillën e profetit Nathan dhe me mbështetjen e tij, Bat Sheva arriti të bindë mbretin që të nxitojë me përmbushjen e premtimit që i është dhënë: të emërojë Solomonin si pasardhës të tij dhe ta vajos atë menjëherë në mbretëri. Prifti Tsadok, i shoqëruar nga profeti Nathan, Bnayagu dhe një shkëputje e rojeve mbretërore (krti u-lash) e mori Salomonin në një mushkë mbretërore në burimin e Gihonit, ku Zadok e vajosi atë në mbretëri. Kur dëgjoi zërin e birit, njerëzit bërtitën: “Rroftë mbreti!” Njerëzit ndoqën spontanisht Salomonin, duke e shoqëruar atë në pallat me muzikë dhe britma të gëzueshme.
Lajmet e vajosjes së Salomonit i frikësuan Adoniusit dhe mbështetësve të tij. Adonijahu, duke pasur frikë nga hakmarrja e Solomonit, u strehu në shenjtërore, duke u kapur mbi brirët e altarit. Solomoni i premtoi atij se nëse ai sillet pa të meta, “flokët nuk do të bien nga koka e tij në tokë”; përndryshe, ai do të ekzekutohet. Së shpejti Davidi vdiq dhe mbreti Salomon erdhi në fron. Që nga dita e Solomonit, Rehavam, ishte një vjeç kur Salomoni u ngjit (Mllaim 14, 21, 11, 42), duhet të supozohet se Salomoni nuk ishte «djalë» kur hyri në fron, siç mund të kuptohet nga teksti ibid., 3, 7).
Hapat e parë të carit të ri justifikuan mendimin e bërë nga mbreti David dhe profeti Nathan për të: ai doli të jetë një sundimtar i pasionuar dhe mendjemprehtë. Ndërkohë, Adonijahu i kërkoi mbretëreshës së nënës që të merrte lejen mbretërore për martesën e tij me Avishagun duke u mbështetur në besimin popullor se e drejta e fronit u mbajt nga një prej besimtarëve të mbretit që trashëgoi gruan e tij ose konkubinën (Shq. II 3, 7 dhe më tej 16, 22). Solomoni e kuptoi qëllimin e Adonijahut dhe e tradhëtoi vëllanë e tij për dënimin me vdekje. Pasi Adonius u mbështet nga Yoav dhe Eviatar, ky i fundit u hoq nga posti i kryepriftit dhe u internua në pronën e tij në Anatot. Lajmi i zemërimit të mbretit shkoi te Yaav dhe u strehuan në shenjtërore. Me urdhër të Mbretit Solomon, Bnagu e vrau atë, pasi krimi i tij kundër Avnerit dhe Amas e privonte nga e drejta e tij për azil (shih Shemth 21, 14). Armiku i dinastisë së Davidit, Shimi, një i afërm i Saulit (Mollaim I 2, 12-46) u eliminua gjithashtu.

Megjithatë, raste të tjera të dënimit me vdekje nga mbreti Salomon nuk janë të panjohura për ne. Veç kësaj, në lidhje me Yoav dhe Shimi, ai vetëm përmbushi vullnetin e të atit (ibid., 2, 1-9). Pasi e forcoi fuqinë e tij, Solomoni vendosi t’i zgjidhte detyrat para tij. Mbretëria e Davidit ishte një nga shtetet e rëndësishme të Azisë. Solomoni duhej të forconte dhe ruante këtë pozitë. Ai nxitoi të hynte në marrëdhënie miqësore me Egjiptin e fuqishëm; Fushata e Faraonit në Eretz Izraelin nuk ishte e drejtuar kundër zotërimeve të Solomonit, por kundër Gezerit të Kanaanit. Së shpejti, Solomoni u martua me vajzën e Faraonit dhe mori prenë, e pushtuar nga Gezeri (ibid., 9, 16; 3, 1). Kjo ishte para ndërtimit të Tempullit, domethënë në fillim të sundimit të Solomonit (v. Ibid., 3, 1, 9, 24).
Duke siguruar kështu kufirin jugor, Mbreti Solomon rinovoi aleancën e tij me fqinjin e tij verior, mbretin fenikas Hiram, me të cilin mbreti David ishte në kushte miqësore (ibid., 5, 15-26). Ndoshta, për t’u afruar më afër kombeve fqinjë, Mbreti Solomon mori gratë e Moabitëve, Amonitëve, Edomitëve, Sidonianëve dhe Hitejve, të cilat me sa duket i përkisnin familjeve fisnike të këtyre popujve (po kështu, 11, 1)
Mbretërit solli dhuratat e pasura me Solomonin: ar, argjend, veshje, armë, kuaj, mushka etj. (Ibid., 10, 24, 25). Pasuria e Solomonit ishte aq e madhe saqë “ai bëri argjendin në Jeruzalem të barabartë me gurët dhe i bëri kedra të barabartë me fiqanë” (ibid., 10, 27). Mbreti Salomon i donte kuajt. Ai ishte i pari që futte kalorësinë dhe qerret në ushtrinë hebraike (ibid., 10, 26). Në të gjitha ndërmarrjet e saj është vula e një fushëveprimi të gjerë, dëshira për madhështi. Kjo shtoi ndriçimin në mbretërimin e tij, por në të njëjtën kohë vendosi një barrë të rëndë mbi popullsinë, kryesisht mbi fiset e Efraimit dhe Menashe. Këto fise, me karakter të ndryshëm dhe disa karakteristika të zhvillimit kulturor nga fisi i Yehuda, të cilit i përkiste shtëpia mbretërore, gjithmonë kishin aspirata separatiste. Mbreti Solomon mendonte se puna e detyruar për të shtypur frymën e tyre të pabindur, por rezultatet kanë arritur të kundërtën e saktë. Vërtetë, përpjekja e Efraimit Yerovam për të ngritur një rebelim gjatë jetës së Solomonit përfundoi me dështim. Kryengritja u shtyp. Por pas vdekjes së mbretit Solomon, politika e tij ndaj “shtëpisë së Jozefit” çoi në rënien e dhjetë fiseve nga dinastia e Davidit.
Pakënaqësia e madhe midis profetëve dhe njerëzve besnikë ndaj Zotit të Izraelit, shkaktoi qëndrimin e tij tolerues ndaj kulteve pagane që u prezantuan nga gratë e huaja të tij. Në Torah, është raportuar se ai ndërtoi një tempull për zotin Moabit Kmosh dhe zotin Amonit zot Molok në Malin e Ullinjve. Tora bashkon këtë “duke ia shmangur zemrën nga Perëndia i Izraelit” me moshën e tij të vjetër. Pastaj u bë një pushim në shpirtin e tij. Luksi dhe poligamia e kanë korruptuar zemrën; i relaksuar fizikisht dhe shpirtërisht, ai u nënshtrua ndikimit të grave të tij pagane dhe ndoqi rrugën e tyre. Kjo rënie nga Gd ishte krimi që Solomoni, sipas Tevratit, u nderua dy herë me shpalljen hyjnore: herën e parë para ndërtimit të tempullit, në Givone, ku shkoi për të bërë sakrifica, sepse kishte një bama të madhe. Natën, i Plotfuqishmi iu shfaq Salomonit në një ëndërr dhe i ofroi t’i kërkonte të gjitha ato që mbreti dëshironte. Salomoni nuk pyeti as pasurinë, as lavdinë, as jetëgjatësinë, as fitoret mbi armiqtë. Ai kërkoi vetëm t’i jepte atij mençurinë dhe aftësinë për të sunduar njerëzit. Zoti i premtoi atij mençuri, pasuri dhe lavdi, dhe nëse ai do t’i përmbushte urdhërimet, do të kishte edhe jetëgjatësi (ibid., 3, 4 dhe më shumë). Herën e dytë Gd iu shfaq atij në fund të ndërtimit të Tempullit dhe i zbuloi mbretit se ai e kishte dëgjuar lutjen e tij në shenjtërimin e Tempullit. Zoti i premtoi se do ta merrte këtë tempull dhe dinastinë e Davidit nën mbrojtjen e Tij, por nëse populli do të largohej prej Tij, Tempulli do të refuzohej dhe populli do të dëbohej nga vendi. Kur vetë Salomoni hynte në shtegun e idhujtarisë, Gd i njoftoi atij se do t’i hiqte nga birit të tij autoritetin mbi të gjithë Izraelin dhe do t’i jepte një tjetri, duke lënë vetëm pushtetin mbi Judën në shtëpinë e Davidit (ibid., 11, 11-13).

Mbreti Salomon mbretëroi dyzet vjet. Atmosfera e fundit të mbretërimit të tij e harmonizon plotësisht disponimin e librit Koelet. Duke përjetuar të gjitha gëzimet e jetës, duke pirë gota e kënaqësisë deri në fund, autori është i bindur se nuk është kënaqësi dhe kënaqësi që përbëjnë qëllimin e jetës, nuk e japin përmbajtjen, por frika e Gd.
Mbreti Solomon në Agade.
Personaliteti i Mbretit Solomon dhe tregimet nga jeta e tij u bë historia e preferuar e Midrash. Emrat Agur, Bin, Yake, Lemuel, Itiel dhe Ucal (Michele 30, 1, 31, 1) shpjegohen si emrat e vetë Solomonit (Shir a-width Rabbah, 1, 1). Solomoni erdhi në fron kur ishte 12 vjeç (Targum Sheni për librin e Esterit 1, 2-13 vjet). Ai mbretëroi për 40 vjet (Mildim I, 11, 42) dhe, për pasojë, vdiq pesëdhjetë e dy vjeç (Seder Olam Rabba, 15; Bereyshit Rabba, C, 11. E megjithatë, Josephus, Antikitetet hebraike, VIII, 7 , § 8, ku thuhet se Salomoni erdhi në fronin e katërmbëdhjetëvjeçarit dhe mbretëroi 80 vjet, cf. edhe komentin e Abarbanelit drejtuar Mlahimit I, 3, 7). Haggadah thekson ngjashmëritë në fatin e mbretërve Solomoni dhe Davidi: të dy mbretëruan për dyzet vjet, të dy shkroi libra dhe bënë psalme dhe shëmbëlltyra, të dy ndërtuan altarë dhe solemnisht e duruan arkën e besëlidhjes dhe së fundi, të dy kishin Ruach a-Kodesh. (Shir a-width slave, 1. fq.).
Dituria e mbretit Solomon.
Solomonit i është dhënë një kredi e veçantë për faktin se në një ëndërr ai kërkoi vetëm për t’i dhënë atij mençuri (Psikta Rabati, 14). Solomoni konsiderohej personifikimi i diturisë, kështu që kishte një thënie: «Ai që e sheh Salomonin në ëndërr mund të shpresojë të bëhet i urtë» (Brakhot 57 b). Ai e kuptoi gjuhën e kafshëve dhe zogjve. Gjatë krijimit të gjykatës, ai nuk kishte nevojë të merrte në pyetje dëshmitarët, pasi tashmë në një shikim të palëve gjyqësore ai gjeti se kush kishte të drejtë dhe kush duhet fajësuar. Mbreti Solomon shkroi këngën e këngëve, Michele dhe Koelet nën ndikimin e Ruach Ha-Kodesh (Makot, 23 b, Shir Ha-Shima Rabba, 1 fq.). Urtësia e Solomonit u shfaq edhe në dëshirën e vazhdueshme për të përhapur Tevratin në Vend, për të cilin ai ndërtoi sinagoga dhe shkolla. Për të gjitha këto, Solomoni nuk ndryshonte me arrogancë dhe kur ishte e nevojshme të përcaktohej një vit i brishtë, ai ftoi shtatë studiues të pleqve, në praninë e të cilëve ai heshti (Shmot Rabba, 15, 20). I tillë është pikëpamja e Solomonit Amoreas, të mençurit e Talmudit. Tannai, sages e Mishnah, me përjashtim të r. Yose bin Halafa, portretizon Solomonin në një dritë më pak tërheqëse. Solomoni, thonë ata, me shumë gra dhe duke rritur në mënyrë të vazhdueshme numrin e kuajve dhe thesareve, shkelën ndalimin e Tevratit (Dvarim 17, 16-17, cf Mlahim I, 10, 26-11, 13). Ai u mbështet shumë në mençurinë e tij kur vendosi një mosmarrëveshje midis dy grave për një fëmijë pa dëshmi, për të cilën ai mori një qortim nga shkopi i shkopit. Libri i Koeletit, sipas disa diturve, është i pastruar nga shenjtëria dhe është “vetëm urtësia e Solomonit” (V. Talmudi, Rosh Hashanah 21 b, Shmot Rabba 6, 1, Megila 7a).

Fuqia dhe shkëlqimi i mbretërimit të mbretit Solomon.
Mbreti Solomon mbretëronte mbi të gjitha botët e larta dhe të ulëta. Disku i hënës nuk u zvogëlua gjatë mbretërimit të tij, dhe e mira gjithmonë e fitoi dorën mbi të keqen. Fuqia mbi engjëjt, demonët dhe kafshët i dha një shkëlqim të veçantë mbretërimit të tij. Demonët i sillnin gurë të çmuar dhe ujë nga vende të largëta për të ujitur bimët e tij ekzotike. Vetë kafshët dhe zogjtë erdhën në kuzhinë. Secili nga mijëra bashkëshortet e tij përgatiti një festë çdo ditë me shpresën se mbreti do të hante me të. Mbreti i zogjve, shqiponja, iu bind tërë urdhrave të mbretit Salomon. Me ndihmën e një unaze magjike, në të cilën ishte gdhendur emri i Më të Lartit, Solomoni nxori shumë nga sekretet e engjëjve. Përveç kësaj, i Plotfuqishmi i dha atij një qilim fluturues. Solomoni u zhvendos në këtë qilim, duke ngrënë mëngjes në Damask dhe duke ngrënë në Mussels. Një mbreti i mençur ishte njëherë i turpëruar nga një milingonë, të cilën ai e mori nga toka gjatë një fluturimi të tij, të mbjellë në dorë dhe pyeti: a ka ndonjë njeri më të madh në botë se ai, Solomoni? Ant tha se e konsideronte veten më të madh, sepse përndryshe Zoti nuk do t’i dërgonte atij një mbret tokësor dhe ai nuk do ta kishte mbjellë në duart e tij. Solomoni u zemërua, hoqi milingulin dhe bërtiti: “A e dini se kush jam unë?” Por milingona u përgjigj: “Unë e di se ju jeni krijuar nga një embrion pa vlerë (Avot 3, 1), prandaj nuk keni të drejtë të ngjiteni shumë.” Pajisjet e fronit të Mbretit Solomon përshkruhen në detaje në Targumin e Dytë në librin e Esterit (1. p.) Dhe në Midrash të tjerë. Sipas Targumit të Dytë, kishte 12 luanë të artë në shkallët e fronit dhe të njëjtin numër të shqiponjëve të artë (në një version tjetër 72 dhe 72) njëra kundër tjetrës. Gjashtë hapa çuan në fron, ku secila prej tyre përmbante imazhe të artë të përfaqësuesve të mbretërisë së kafshëve, dy të ndryshëm në çdo hap, njëra përballë tjetrës. Në majë të fronit ishte një imazh i një pëllumbash me një pëllumbeshë në kthetrat e saj, që do të simbolizonte sundimin e Izraelit mbi paganët. Kishte gjithashtu një shandan prej ari me katërmbëdhjetë kupa për qirinj, shtatë prej të cilave ishin gdhendur me emrat e Adamit, Noeut, Semiut, Abrahamit, Isakut, Jakobit dhe Jobit, dhe të shtatë të tjerë ishin me emrat e Levit, të Keatit, të Amramit, të Moshos, të Aaronit, të Eldadit dhe Hura (sipas një versioni tjetër – Haggaya). Mbi shandanët ishte një enë e artë me vaj dhe më poshtë një enë prej ari, mbi të cilën ishin gdhendur emrat e Nadabit, Abigouut, Eliut dhe dy bijve të tij. 24 rrushi mbi fron krijoi një hije mbi kokën e mbretit. Me ndihmën e një mekanizmi, froni u zhvendos me kërkesën e Solomonit. Sipas Targum, të gjitha kafshët, me ndihmën e një mekanizmi të veçantë, shtrinë maja kur Solomoni u ngjit në fron, në mënyrë që mbreti të mund të mbështeste mbi ta. Kur Solomoni arriti hapin e gjashtë, shqiponjat e ngritën dhe e ulën në një karrige. Pastaj një shqiponjë e madhe vuri një kurorë mbi kokën e tij dhe pjesa tjetër e shqiponjave dhe luanëve u ngjitën për të formuar një hije rreth mbretit. Pëllumbi zbriti, mori një rrotull Torale nga arka dhe e vuri në prehër të Solomonit. Kur mbreti, i rrethuar nga Sanhedrin, vazhdoi të analizonte rastin, rrotat (ofanim) filluan të ktheheshin dhe kafshët dhe zogjtë lëshonin qarje, gjë që i bënte ata që kishin për qëllim të jepnin dëshmi të rreme të dridheshin. Në një tjetër Midrash thuhet se gjatë procesionit të Solomonit në fron, kafsha në këmbë në çdo hap e ngriti atë dhe e çoi atë në tjetrën. Hapat e fronit ishin të mbuluara me gurë të çmuar dhe me kristale. Pas vdekjes së Solomonit, mbreti Shishak egjiptian e kapi fronin e tij së bashku me thesaret e tempullit (Melemim I, 14, 26). Pas vdekjes së Sanheriv, i cili pushtoi Egjiptin, froni përsëri mori në posedim Khizkiyagu. Pastaj froni u mor me sukses nga faraoni Neço (pas disfatës së mbretit Yoshii), Nevukhadnetsaru dhe, së fundi, Ahashveroshu. Këta sundimtarë nuk ishin të njohur me pajisjen e fronit dhe prandaj nuk mund ta përdorin atë. Midrashët gjithashtu përshkruajnë ndërtimin e “hipodromit” të Solomonit: ai kishte tre farsangë në gjatësi dhe tre në gjerësi; në mesin e saj ishin dy shtylla me kafaze mbi të cilat ishin mbledhur kafshë dhe zogj të ndryshëm.
Kur ndërtoi tempullin, Solomoni u ndihmua nga engjëjt. Elementi i mrekullisë u ndie kudo. Gurët e rënda vetë u ngjitën në vendin e duhur. Duke e zotëruar dhuratën e profecisë, Solomoni parashikonte se babilonasit do ta shkatërronin Tempullin. Prandaj, ai organizoi një kuti të posaçme nëntokësore, në të cilën arka e besëlidhjes u fsheh më vonë (Abbarbel në Mlahim I, 6, 19). Pemët e arta të vendosura nga Solomoni në Tempull mbajnë fryte çdo stinë. Pemët thaheshin kur paganët hynin në Tempull, por përsëri do të lulëzonin me ardhjen e Mesisë (Yoma 21 b). Vajza e faraonit solli me vete në shtëpinë e Salomonit gjërat e kultit të idhujtarëve. Kur Solomoni u martua me vajzën e faraonit, raportet e tjera të Midrashit, kryeengjëlli Gabrieli zbriti nga qielli dhe fut një shtyllë në thellësitë e detit, rreth së cilës u formua ishulli, në të cilin u ndërtua Roma, e cila pushtoi Jerusalemin. R. Yose bin Khalafta, i cili gjithmonë “merr anën e mbretit Salomon”, beson, megjithatë, që Solomoni, pasi u martua me vajzën e faraonit, kishte vetëm qëllimin e konvertimit të saj në Jude. Besohet se Melemimi I, 10, 13 duhet të interpretohet në kuptimin që Solomoni kishte hyrë në një marrëdhënie mëkatare me Mbretëreshën e Shebës, e cila lindi Nebukadnetsën, që shkatërroi Tempullin (shih interpretimin e Rashit për këtë varg). Të tjerët e mohojnë plotësisht historinë e Mbretëreshës së Shebës dhe të enigmave të sugjeruara prej saj, dhe fjalët Malakat Shva kuptohen si Shle, mbretëria e Shebës, që iu dorëzua Solomonit (V.Talmudi, Bava Batra 15 b).

Rënia e mbretit Solomon.
Tevrati gojor raporton se Mbreti Solomon për mëkatet e tij e humbi fronin, pasurinë, madje edhe mendjen. Baza janë fjalët e Coelet (1, 12), ku ai flet për veten e tij si mbreti i Izraelit në kohën e kaluar. Ai zbriti gradualisht nga maja e lavdisë në ultësira të varfërisë dhe fatkeqësisë (V. Talmudi, Sanhedrin 20 b). Besohet se ai përsëri arriti të kap fronin dhe të bëhet mbret. Engjëlli që mori formën e Solomonit dhe uzurpuar fuqinë e tij e përmbysi Solomonin nga froni (Ruth Rabba 2, 14). Në Talmud, Ashmadai përmendet në vend të engjëllit (V.Talmudi, Gitin 68b). Disa njerëz të mençur të Talmudit të gjeneratave të para madje besonin se Solomoni ishte i privuar nga trashëgimia e tij në jetën e ardhshme (V. Talmudi, Sanhedrin 104 b, Shir a-shirm Rabba 1, 1). Rabbi Eliezer në pyetjen për jetën e përtejme të Solomonit jep një përgjigje të paqartë (Tosef Yevamot 3, 4, Yoma 66 b). Por, nga ana tjetër, thuhet për Solomonin që Më i Larti e fali atë, ashtu si dhe të atin, Davidin, të gjitha mëkatet e tij (Shir a-shiram Rabba 1. p.). Talmudi thotë se Mbreti Solomon dha dekrete (takanot) për eruvizëm dhe larje të duarve dhe gjithashtu përfshiu në bekimin e bukës fjalët rreth tempullit (V. Talmud, Brakhot 48 b, Shabbat 14 b, Eruvin 21 b).
Mbreti Solomon (Suleiman) në literaturën arabe.
Mes arabëve, mbreti judenj Solomon konsiderohet “lajmëtari i Më të Lartit” (rasul Allah), sikur paraardhësi i Muhammedit. Legjenda arabe veçanërisht të hollësishme ndalen në takimin e tij me Mbretëreshën e Shebës, një shtet që identifikohet me Arabinë. Emri “Suleiman” iu dha të gjithë mbretërve të mëdhenj. Suleiman mori katër gurë nga engjëjt dhe i vendosi në një unazë magjike. Forca e pandarë në unazë ilustrohet nga historia e mëposhtme: Sulejmani zakonisht hoqi unazën kur u larë dhe ia kaloi një prej bashkëshorteve të tij, Amina. Sapo fryma e keqe e Sakrit mori formën e Sulejmanit dhe, duke marrë unazën nga duart e Aminës, u ul në fronin mbretëror. Ndërsa Sakri mbretëronte, Suleiman u lutej, të gjithë u braktisën dhe hëngrën lëmoshë. Në ditën e dyzetë të mbretërimit, Sakri hodhi unazën në det, ku u gëlltiti nga një peshk, i kapur pastaj nga një peshkatar dhe i gatuar nga Suleiman për darkë. Suleiman prerë peshk, gjeti një unazë atje dhe mori përsëri fuqinë e tij të mëparshme. Dyzet ditët që kaloi në mërgim ishin ndëshkimi për adhurimin e idhujve në shtëpinë e tij. Vërtetë, Sulejmani nuk dinte për këtë, por një nga bashkëshortet e tij e dinte (Kur’ani, sura 38, 33-34). Si një djalë, Suleiman thuhet se anulloi vendimet e babait të tij, për shembull, kur çështja e një fëmije të pretenduar nga dy gra ishte zgjidhur. Në versionin arab të kësaj historie, ujku hëngri fëmijën e një prej grave. Daud (David) vendosi rastin në favor të gruas së vjetër, dhe Sulejmani sugjeroi prerjen e fëmijës dhe, pas një proteste të të rinjve, i dha fëmijës asaj. Superi i Sulejmanit mbi babain e tij si gjyqtar manifestohet gjithashtu në vendimet e tij për një dele që ka kryer plagosje në fushë (sura 21, 78, 79) dhe rreth një thesari të gjetur në tokë pas shitjes së tokës; si blerësi dhe shitësi kanë aplikuar për thesarin.

Suleiman është një luftëtar i madh, një dashnor i fushatave ushtarake. Dashuria e tij e pasionuar për kuajt e çoi në faktin se, pasi shqyrtoi 1000 kuaj që i ishin kthyer atij, ai harroi të bënte një namaz në mesditë (Kur’ani, sura 28, 30-31). Për këtë, ai vrau më pas të gjithë kuajt. Në një ëndërr, Ibrahimi (Abrahami) iu shfaq atij dhe i kërkoi atij të bënte një pelegrinazh në Mekë. Sulejmani shkoi atje, dhe pastaj në Jemen, në aeroplanin e qilimave, ku njerëzit, kafshët dhe shpirtrat e këqij ishin me të, zogjtë fluturuan mbi kokën e Sulejmanit, duke formuar një kulm. Suleiman, megjithatë, vuri në dukje se nuk kishte asnjë shtizë në këtë tufë dhe e kërcënoi atë me një dënim të tmerrshëm. Por ky i fundit shpejt arriti dhe siguroi mbretin e zemëruar, duke i treguar atij për mrekullitë që kishte parë, rreth mbretëreshës së bukur Bilkis dhe mbretërisë së saj. Pastaj Suleiman i dërgoi një letër mbretëreshës me një mburojë që i kërkoi Bilkisit të pranonte besimin e tij, duke kërcënuar ndryshe për ta pushtuar vendin e saj. Për të testuar mençurinë e Sulejmanit, Bilkis i ofroi atij një numër pyetjesh dhe, duke u siguruar së fundmi se ai kishte tejkaluar tej mase lavdinë e tij, iu dorëzua atij me mbretërinë e saj. Sura 27, 15-45 flet për pritjen madhështore të rregulluar nga Suleiman për mbretëreshën dhe për riddles ajo propozoi. Sulejmani vdiq pesëdhjetë e tre vjeç, pas dyzet viteve të mbretërimit.
Ka një legjendë që Suleiman i mblodhi të gjitha librat për magjinë që ishin në mbretërinë e tij dhe i mbylli në një kuti, të cilën e vendosi nën fronin e tij, duke mos dashur që t’i përdorte dikush. Pas vdekjes së Sulejmanit, shpirtrat dërguan fjalë për atë si një magjistar, i cili vetë i përdori këto libra. Shumë besuan.
Mbreti Salomon. Biografia, mitet dhe legjendat.
Mbreti Salomon (Shlomo) – biri i mbretit David dhe Bathsheba (Bat Sheva), mbreti i tretë i judenjve. Periudha e mbretërimit të tij (përafërsisht 967-928 pes) konsiderohet periudha e agimit dhe prosperitetit më të madh të mbretërisë së bashkuar të Izraelit. Në vitin 967-965 pes Me sa duket, Solomoni vendosi me mbretin David dhe pas vdekjes së tij u bë sundimtari i vetëm.
Davidi i premtoi fronit djalit të bashkëshortes së tij të dashur Bathsheb Solomon, dhe profeti Nathan (Nathan), tashmë në lindjen e tij, e veçoi atë midis bijve të tjerë të Davidit dhe e gjeti të denjë për mëshirën e Më të Lartit.

Djali më i madh i Davidit, Adonijahu, duke ditur këtë premtim të Davidit, u përpoq të merrte pushtetin gjatë jetës së babait të tij, por plani i tij nuk u përmbush, pasi profeti Nathan dhe Bathsheba e bindën Davidin të nxitojë me vajosjen e Solomonit në mbretëri. Mbreti David nuk e ndëshkoi Adoninë dhe betoi me Salomonin se nuk do të bënte ndonjë gjë të keqe për vëllanë e tij, me kusht që ai të mos e pretendonte fronin e Solomonit.
Pas vdekjes së Davidit, Adonijahu u kthye në Bathsheb me një kërkesë për t’u martuar me Avishagun (shërbëtorin e mbretit David në fund të jetës së tij). Salomoni pa në këtë pretendimet e Adonijahut në fronin e tij, sepse sipas zakonit, e drejta në fron ishte ai që merr gruan ose konkubinën e mbretit dhe urdhëroi të vrisnin Adoninë.
Mbreti Solomon ishte i famshëm për mençurinë e tij, ai ishte subjekt i kafshëve, shpendëve dhe shpirtrave. Një natë, Perëndia iu shfaq Salomonit në një ëndërr dhe premtoi të përmbushë çdo dëshirë të tij. Solomoni pyet: «Jepni një zemër të arsyeshme shërbëtorit tuaj, për të gjykuar popullin tënd dhe për të dalluar të mirën dhe të keqen.» “Dhe Perëndia i tha atij, sepse ti e kërkove dhe nuk kërkove veten për një jetë të gjatë, nuk pyete veten për pasuri, nuk pyete veten për shpirtrat e armiqve të tu, por pyetej për një arsye për të gjykuar – mirë, do ta bëj sipas fjalës sate: Ja, unë po ju jap një zemër të urtë dhe të matur, që të mos ketë si ti para jush, dhe pas jush askush nuk do të ngrihet, dhe atë që nuk kërkoni, ju jap pasuri dhe lavdi, kështu që nuk do të ketë asnjë si ju në mes të mbretërve tërë ditët e tua dhe në rast se do të ecësh duke respektuar statutet dhe urdhërimet e mia, ashtu si ka ecur Davidi, ati juaj, unë do të vazhdoj dhe ditët e tua. ” (Libri i Mbretërve).
Mbreti Solomon ishte një sundimtar paqësor dhe gjatë sundimit të tij (ai vendosi për 40 vjet) nuk ishte një luftë e vetme e madhe. Ai trashëgoi një shtet të madh dhe të fortë dhe ai duhej ta mbante dhe ta forconte.
Në fillim të mbretërimit të tij, ai u martua me bijën e faraonit egjiptian, duke forcuar kështu kufijtë jugorë të shtetit të tij. Më pas, ai vazhdimisht u martua me gra të kombeve të tjera për të mbajtur marrëdhënie të mira fqinjësore me shtetet fqinje (Haremi i Solomonit përbëhej nga 700 gra dhe 300 konkubina).
Mbreti Solomon ishte një diplomat i mirë, ndërtues dhe tregtar. Ai e ktheu vendin bujqësor në një shtet të fortë, ekonomikisht të zhvilluar, i cili pati një ndikim të madh në arenën ndërkombëtare. Ai rindërtoi dhe forcon Jerusalemin dhe qytete të tjera të mbretërisë së tij, ndërtoi Tempullin e Jerusalemit të Parë, për herë të parë paraqiti kalorësi dhe qerre në ushtrinë hebraike, ndërtoi një marinë tregtare, zhvilloi zanate dhe mbështeti tregtinë me vende të tjera.

Salomoni e rrethoi sundimin e tij me luks dhe pasuri “dhe bëri që mbreti të ardhej në Jeruzalem, të ngjashëm me gurë të thjeshtë”. Ambasadorë nga vende të ndryshme arritën në Jeruzalem për të lidhur marrëveshje paqësore dhe tregtare me Izraelin dhe dhanë dhurata të pasura.
Por, gjatë mbretërimit të tij, Solomoni bëri gabime që çuan në rrëzimin e shtetit pas vdekjes së tij.
Ndërtimi madhështor dhe zhvillimi i shpejtë ekonomik kërkonin punë “dhe mbreti Solomon vuri pjesën tjetër të Izraelit në detyrë, detyra përbëhej nga tridhjetë mijë njerëz”. Solomoni e ndau vendin në 12 rrethe tatimore, duke i detyruar ata të ruanin gjykatën mbretërore dhe ushtrinë. Fisi i Judës, nga i cili zbriti Salomoni dhe Davidi, u lirua nga taksat, gjë që shkaktoi pakënaqësi mes përfaqësuesve të fiseve të tjera izraelite. Thjeshtësia dhe etja e Solomonit për luks ka çuar në faktin se ai nuk ishte në gjendje ta paguante mbretin Hiram, me të cilin kishte lidhur një marrëveshje gjatë ndërtimit të Tempullit dhe ishte i detyruar t’i jepte disa qytete të tij për shkak të borxhit.
Priftërinjtë gjithashtu kishin arsyet e tyre për pakënaqësi. Mbreti Solomon kishte shumë gra të racave dhe feve të ndryshme, dhe ata sollën hyjnitë e tyre me ta. Solomoni ndërtoi tempuj për ta, ku mund të adhuronin perënditë e tyre dhe në fund të jetës ai filloi të merrte pjesë në kultet pagane.
Në Midrash thuhet se kur mbreti Solomon u martua me bijën e faraonit, kryeengjëlli Gabriel zbriti nga qielli dhe fut një shtyllë në thellësitë e detit, rreth së cilës u formua ishulli, në të cilën u ndërtua më vonë Roma, e cila pushtoi Jerusalemin.
Në fund të jetës së tij, Perëndia erdhi te Salomoni dhe tha: “Sepse kështu u bëra me ju dhe nuk keni respektuar besëlidhjen time dhe statutet e mia që ju kam urdhëruar: unë do ta refuzoj mbretërinë dhe do ta jap tek shërbëtori yt; Nuk do ta bëj këtë për hir të Davidit, atit tënd, sepse unë do ta heq dorën nga dora jote “(Mbretërve).
Pas vdekjes së Mbretit Solomon, mbretëria e tij ra në dy shtete të dobëta, Izrael dhe Judea, duke udhëhequr luftëra të vazhdueshme të brendshme.
Emri i Mbretit Solomon është i lidhur me shumë mite dhe legjenda, i konsiderojnë disa prej tyre.
Mbretëresha e Shebas.

Pasi dëgjoi për mençurinë dhe pasurinë e shkëlqyer të mbretit Solomon, ai u vizitua nga Mbretëresha legjendare e Shebës për të provuar mençurinë e tij dhe për të siguruar pasurinë e tij (sipas burimeve të tjera, vetë Solomoni urdhëroi që ajo të vinte tek ai pasi dëgjoi për vendin e mrekullueshëm dhe të pasur Saba). Mbretëresha solli me dhuratat e saj të shumta.
Shteti Saba në të vërtetë ka ekzistuar në Gadishullin Arabik (përmendet në dorëshkrimet asiriane të shekullit të 8 para Krishtit). Ai lulëzoi përmes kultivimit dhe tregtimit të erërave dhe temjaneve. Në atë kohë, erëza u vlerësuan për peshën e tyre në ar dhe Saba i tregtoi me sukses ato me shumë shtete.
Rrugët tregtare kaluan nëpër territorin e Mbretërisë së Solomonit dhe kalimi i karvanëve varet nga vullneti dhe vendndodhja e mbretit. Kjo ishte arsyeja kryesore për vizitën e Mbretëreshës së Shebës.
Ekziston një mendim se ajo ishte vetëm një “delegat”, “ambasador” i vendit dhe nuk ishte mbretëreshë dinastike. Por me mbretin ai vetëm mund t’i fliste atij të barabartë në status, kështu që lajmëtarëve iu dha statusi i përkohshëm për negociata.
Në traditat e mëvonshme muslimane, emri i mbretëreshës është zbuluar – Bilkis. Legjenda popullore ka dhënë një kontakt romantik në këtë vizitë. Mbreti Solomon, i goditur nga bukuria e Bilkis, ishte ndezur me pasion, ajo u përgjigj në këmbim, të gjitha pyetjet në lidhje me ecurinë e karvanëve u zgjidhën dhe, duke u kthyer në shtëpi, në kohën e duhur, Bilkis lindi një djalë të quajtur Menelik. Etiopianët thonë se dinastia e tyre perandorake vjen prej tij.
Unë do të përmend një legjendë tjetër. Mbreti Solomon kishte dëgjuar se mbretëresha e Shebës posedon dhi të dhive, domethënë djalli është fshehur nën imazhin e një gruaje të bukur. Për këtë, ai ndërtoi një pallat, dyshemeja e të cilit u bë transparente dhe nisi atje peshkun. Kur ai e ftoi mbretëreshën për të hyrë, ajo instinktivisht ngriti buzën e veshjes së saj, duke u frikësuar të lagë atë, duke treguar kështu këmbët e mbretit. Ajo nuk kishte këmbët, por këmbët e saj ishin të mbuluara me flokë të trashë. Salomoni tha: “Bukuria juaj është bukuria e një gruaje, flokët janë flokët e një burri, njeriu ka një fytyrë të bukur dhe një grua është e nderuar me një të metë”.
Unaza e mbretit Solomon.
Kjo është një nga variantet e shëmbëlltyrës rreth unazës së Solomonit.
Pavarësisht mençurisë, jeta e mbretit Solomon nuk ishte e qetë. Dhe sapo Mbreti Solomon i kërkoi këshillë gjykimit me kërkesë: “Më ndihmo – shumë në këtë jetë mund të më bëjë të çmendur, jam shumë i ndjeshëm ndaj pasioneve dhe kjo më shqetëson!” Në të cilën i urtë u përgjigj: “Unë e di se si t’ju ndihmoj, vendoseni në këtë unazë – frazë është gdhendur në të:” Do të kalojë! “Kur zemërimi i fortë ose gëzimi i fortë nxiton, shikoni këtë mbishkrim dhe do t’ju shndërroheni.Në këtë do të gjeni shpëtim nga pasionet! ”
Solomoni ndoqi këshillën e sherrit dhe gjeti paqe. Por erdhi momenti kur, duke parë, si zakonisht, në ring, ai nuk u qetësua, por përkundrazi – madje humbi durimin e tij. Ai e tërhoqi unazën nga gishti i tij dhe donte ta hidhnin atë në pellg, por papritur vuri re se kishte një mbishkrim në brendësi të unazës. Ai dukej më afër dhe lexoi: “Dhe kjo, gjithashtu, do të kalojë …”

Pas botimit në 1885 të Minierave të mbretit Solomon të Henry Ryder Haggard, shumë aventurierë humbën paqen e tyre dhe shkuan në kërkim të thesarit. Haggard besonte se mbreti Solomon kishte në pronësi miniera ari dhe diamanti.
Ne e dimë nga Dhjata e Vjetër që mbreti Solomon kishte pasuri të jashtëzakonshme. Thuhet se çdo tre vjet ai lundroi në vendin e Ofirit dhe solli prej andej ari, mahagoni, gurë të çmuar, majmunë dhe pallone. Shkencëtarët u përpoqën të zbulonin se çfarë e mori Solomon në Ofir në këmbim të këtyre pasurive dhe ku ndodhet ky vend. Vendndodhja e vendit misterioz ende nuk është sqaruar. Besohet se kjo mund të jetë India, Madagaskari, Somalia.
Shumica e arkeologëve besojnë se mbreti Solomon kishte minuar mineral bakri në minierat e tij. Në vende të ndryshme u shfaqën periodikisht “miniera të vërteta të Mbretit Solomon”. Në 30 të shekullit të kaluar, u sugjerua që minierat e Solomonit të vendosen në Jordanin jugor. Dhe vetëm në fillim të shekullit tonë, arkeologët gjetën prova se, me të vërtetë, minierat e bakrit që gjenden në territorin e Jordanisë në qytetin Khirbat en Nacha mund të jenë miniera legjendare të mbretit Solomon.
Natyrisht, Solomoni ishte një monopol në prodhimin e bakrit, i cili i dha atij mundësinë për të marrë përfitime të mëdha.
PERËNDIA E SHUMËSHTISË SË SOLOMONIT.
Salomoni u ul mbi fronin e Davidit, atin e tij, dhe sundimi i tij ishte shumë i fortë “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 2, vargu 12). Është e panevojshme të shtosh, duke ditur parimet biblike, gjëja e parë që mbreti i ri duhej të shpëtojë nga Adonii dhe të dy personazhet e para të popullit izraelit i cili preferonte të shihte kurorën mbi kokën e këtij biri Aggifa, Adonijahu nuk e ëndërron më mbretërinë, ai e kuptoi shumë kohë më parë se kënga e tij këndohej: çdo gjë që duhej nga trashëgimia e Davidit ishte një vajzë e re që ngrohte eshtrat e babait të tij të neveritshëm. në dashuri me Avisagu bukuroshe. Si i vetmi kompensim për dëmet e pësuara nga humbja e kurorës, ai, më i madhi, trashëgimtari i menjëhershëm, kërkoi vetveten vetëm shërbëtorin e bukur të babait të tij. Kjo dashuri, që do të thotë absolutisht asgjë, ishte megjithatë një pretekst për një nga ” Vendimet hyjnore të Solomonit: ai urdhëroi vrasjen e Adoniusit, pavarësisht faktit që ky i fundit nuk i mohoi atij asnjë shenjë të përulësisë dhe u pajtua me privimin e fronit. Adonijah, i cili ishte i thjeshtë dhe naiv, iu kthye Beershebës për planet e saj të dashurisë. “Adonijahu, bir i Hagithit, erdhi te Bath-Sheba, nëna e Salomonit, dhe iu nënshtrua asaj, dhe tha:” A po vjen vallë paqja juaj? “Ai tha:” Në paqe “, ai tha:” Unë kam një fjalë për ju, Dhe ai tha: “Ti e di që mbretëria më takon mua, dhe tërë Izraeli ngriti sytë mbi mua si mbreti i ardhshëm, por mbretëria u largua prej meje dhe shkoi tek vëllai im, sepse ishte prej tij te Zoti, tani unë të pyes ty Një, mos refuzo … Të pyes, flas me mbretin Salomon, sepse ai nuk do të të refuzojë që të më jepni Avisag Sunamite të jetë gruaja ime.
Bath-Sheba u përgjigj: “Po, unë do të flas me mbretin për ty”. Bath-Sheba shkoi te mbreti Salomon për t’i folur për Adonijahun. Mbreti rrinte para saj, u përkul deri në atë dhe u ul mbi fronin e tij. Ata vendosën fronin për nënën e mbretit dhe ajo u ul në të djathtën e tij dhe tha: Unë kam një kërkesë të vogël për ju, mos më pranoni. Mbreti i tha asaj: “Pyet, nëna ime, Unë nuk do t’ju refuzoj. Ajo u përgjigj: “Jepini Avisagut, bijve të Adonias, vëllait tënd, gruas”. Mbreti Salomon iu përgjigj nënës së tij dhe tha: “Pse kërkon Abishagin, Sunamitin, për Adonijahun? kërkoni edhe mbretëri; sepse ai është vëllai im më i madh, dhe prifti Abiathar, dhe Joabi, bir i Tserujahut, komandant i atit të tij. Atëherë mbreti Salomon u betua në emër të Zotit, duke thënë: “Perëndia më ka bërë këtë dhe do të bëjë më shumë për mua, në qoftë se Adonijahu tha një fjalë të tillë shpirtit të tij, por tani, duke banuar Zotin, ai më ka forcuar dhe më ka vënë në fronin e atit tim David dhe më ka bërë një shtëpi siç tha ai, tani Adonijahu duhet të vdesë. Mbreti Salomon dërgoi kundër Banit, birit të Jehojadit. i cili e goditi atë dhe ai vdiq “(libri i tretë i mbretërive kapitulli 2, vargjet 13-25), që ishte radha e priftit Aviathar, por ky i fundit nuk u vra. se vetë Perëndia e kishte frymëzuar këtë vrasje. »Mbreti i tha priftit Abiathar:” Shko në Anathoth në arën tënde; ju jeni të denjë për vdekje, por në kohën e tanishme unë nuk do t’ju vras, sepse keni veshur arkën e zotit përpara Davidit, atit tim, dhe keni duruar gjithçka që isha babai im. Salomoni i Ebiatharit u largua nga priftëria e Zotit “(vargjet 26-27).
Por, sigurisht, nuk kishte mëshirë për Joabin!
“Kur Joabi dëgjoi këtë, Joabi u përkul deri në Adonijah dhe nuk u përkul deri në skajin e Salomonit. Atëherë Joabi iku në çadrën e mbledhur dhe zuri brirët e altarit dhe i tregoi mbretit Salomon … dhe dërgoi Salomonin te Benajahu, biri i tij Duke thënë: “Shko, vrituni për ta varrosur!”. Atëherë Waniahu u kthye në tabernakullin e Zotit dhe i tha: “Kështu thotë mbreti:” Shko, unë do të vdes këtu “, dhe Bijahu ia dha mbretit duke thënë: Joabi, dhe ai m’u përgjigj. Mbreti i tha: “Bëj ashtu si të ka thënë ai, vriteni, varrosni dhe hiqni gjakun e pafajshëm, Joao, nga unë dhe nga shtëpia e babait tim; Zoti e ktheu gjakun e tij në kokë, sepse ai vrau dy burra të pafajshëm dhe më të mirë; ai goditi me shpatë, pa dijeninë e Davidit tim, Abneri, biri i Niro, kapiten i Izraelit; Amasa, bir i Iferit, komandant i Judenjve, do të bëjë që mbi kokën e Joabit dhe mbi kokën e pasardhësve të tij të kthehet për gjithnjë gjaku dhe për Davidin, pasardhësit e tij, për shtëpinë e tij dhe për fronin e tij, të ketë paqe përherë e përherë nga Zoti.
Benajahu, bir i Jehojadit, shkoi, goditi Joabin, e vrau dhe u varros në shtëpinë e tij në shkretëtirë “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 2, vargjet 28-34).
Voltaire flet për atomin që vështirë se është e nevojshme për të shtuar më shumë krime për të zotin e kryer: Solomoni fillon mbretërimin e tij me blasfemi. Por gjëja kryesore që duhet të duket e çuditshme pas tmerrit kaq shumë është se zotri që goditi vdekjen e 50070 njerëzve që shikonin në “arkën” e tij, nuk paguan fare këtë shenjtërore të shenjtë kur ata e bllokojnë atë për komandantin që i dha Davidit kurorën .
“Mbreti Salomon solli Benajahun, birin e Jodevait, në vend të tij në krye të ushtrisë (mbretëria mbretëronte në Jeruzalem) dhe mbreti e vuri priftin Sodok në vend të Aviatharit …
Atëherë mbreti thirri Shimein dhe i tha: “Ngrini një tempull në Jeruzalem dhe rrini këtu, dhe mos shkoni kudo nga këtu; dhe dijeni se atë ditë, në të cilën do të dilni dhe do të kaloni përroin Kedron, do të vdisni me siguri; gjaku yt do të jetë mbi kokën tënde. Mbreti i tha mbretit: “Mirë; ashtu si kishte urdhëruar mbreti, zotëria im, shërbëtori yt. Dhe ai jetoi në Semey në Jeruzalem për një kohë të gjatë. Por tre vjet më vonë ndodhi që në Shemesh u strehuan nga skllevërit në Ankun, birin e Maahit, mbretit të Gathit. Semei u ngrit, shaloi gomarin dhe shkoi në Gath për të kërkuar shërbëtorët e tij. Dhe Shime-i u kthye dhe solli shërbëtorët e tij “(libri i tretë i mbretërive kapitulli 2, vargjet 35-40).
Dhe kur Solomoni mësoi për këtë, ai urdhëroi besnikën e tij Vanyën dhe shkoi e vrau Semen (vargu 46).
Më vonë mësojmë se Mbreti Solomon bëri një aleancë me mbretin egjiptian dhe madje u martua me vajzën e tij. Bibla këtu nuk tregon emrin e këtij mbreti egjiptian, duke e quajtur atë thjesht Faraonin: kjo tregon qartë pabesueshmërinë e një martese të tillë. Në këtë kohë, Solomoni ndërtoi një pallat, filloi ndërtimin e tempullit dhe filloi të forconte qytetin. Ndërsa priste përfundimin e tempullit, mbreti hipi një pelegrin në Gibeon, ku ndodhej shenjtërorja më e rëndësishme në të gjithë mbretërinë. Atje Zoti i dha atij dhuratën e mençurisë. Ky episod është mjaft interesant. “Në Gabaon, Zoti iu shfaq Salomonit në ëndërr natën dhe i tha:” Kërko ç’të të japë. “Salomoni u përgjigj:” Ti i ke bërë Davidit, atit tim, dhemshurinë tënde të madhe, dhe se ai ka ecur me ty në të vërtetën dhe zemra e sinqertë para jush, ju e shpëtuat këtë mëshirë të madhe tek ai dhe i dhuroi atij një djalë i cili do të ulet në fronin e tij, siç është tani …
Por unë jam një djalosh, nuk di as dalja, as hyrja ime; dhe shërbëtori yt është midis popullit tënd, që ti ke zgjedhur, një popull i madh, që nuk mund të numërosh ose të anketosh sipas turmës; Jepi shërbëtorit tënd një zemër të arsyeshme për të gjykuar popullin tënd dhe për të dalluar të mirën dhe të keqen; sepse kush mund të sundojë mbi këtë komb të madh?
Dhe ishte e këndshme për Zotin që Solomoni e pyeti. Dhe Perëndia i tha atij, sepse ti e kërkove dhe nuk pyete veten për një jetë të gjatë, nuk kërkove pasuri, nuk kërkove veten tënde shpirtrat e armiqve të tu, por pyete veten për arsyetim, për të kuptuar se si ta gjykosh – dhe do ta bëj sipas fjalës sate: Unë ju jap një zemër të urtë dhe të mençur, kështu që nuk ka asnjë si ju para teje, dhe pas jush nuk do të ketë si ti; dhe atë që nuk kërkoni, unë ju jap juve, pasuritë dhe lavdinë, që midis mbretërve të mos ketë asnjë si ti, ditët e tua; dhe nëse ecni në rrugën time, duke respektuar statutet dhe urdhërimet e mia, ashtu si ka ecur Davidi, ati juaj, unë do t’ju vazhdoj ditët tuaja. Dhe Salomoni u zgjua, dhe këtu ishte një ëndërr “(libri i tretë i mbretërive kapitulli 3, vargjet 5-15).
Pra, këtu po flasim për një ëndërr. Perëndia, i cili nuk priti derisa Abrahami, Jakobi ose të tjerët të flinin në gjumë për t’u shfaqur, kur Solomoni fillon të ndryshojë zakonet e tij dhe pret derisa të fillojë të ëndërrojë. Kështu që të jetë ajo. Por atëherë, si u bë i njohur kjo gjë? Pra, vetë Salomoni i tregoi dikujt ëndrrën e tij? Dhe kështu nga njëri në tjetrin, duke shkuar nga goja në gojë, a arriti kjo histori tek autori i Librit të Tretë të Mbretërve, i cili jetoi gjatë kohës së robërisë babilonase? Është shumë e çuditshme, apo jo?
Teologët do të thonë – kjo është pika e tyre e fortë! – se pamja e Perëndisë në një ëndërr nuk e zvogëlon hyjninë e vizionit: kisha njeh ëndrrat hyjnore dhe ëndrrat djallëzore. Gjumi i njeriut, thonë ministrat e fesë, mund të jetë rezultat i ndikimit “mbinatyror” dhe nuk është një aksident. Merrni këtë pozicion për një minutë. Supozoni se Perëndia u shfaq me të vërtetë
Solomon. Prapëseprapë, Solomoni ishte në gjumë dhe prandaj nuk ishte plotësisht i vetëdijshëm për të folur ose për të reaguar. Nëse vetë Papa e pa veten në një ëndërr një blasfemues, duke pështyrë në një prosfori, asnjë nga kardinalët e tij nuk do ta impononte këtë tek ai. Nëse Solomoni kishte zgjedhur lavdinë dhe pasurinë në një ëndërr, nuk do të kishte absolutisht asnjë vlerë. Do të kishte qenë më mirë nëse Perëndia, duke bërë pyetje, i dha Solomonit kohë për t’u zgjuar dhe pastaj ai do të kishte kuptuar më mirë se çfarë t’i përgjigjej Perëndisë. Përgjigja e një burri zgjuar që zgjedh mençurinë dhe neglizhon të gjithë të tjerët do të ishte meritë. Por që kur ai po flinte, përgjigja nuk llogaritet: ai është absolutisht pa vlerë. Sidoqoftë, ky zot i pakrahasueshëm ishte i magjepsur.
Kështu që, i dhënë me urtësinë që kërkoi dhe mori në ëndërr, Solomoni nuk ngurroi të habiste izraelitët me drejtësi të shquar dhe një mendje të lartë. Si dëshmi e mençurisë së jashtëzakonshme, Bibla jep një anekdotë të vetme për një mosmarrëveshje midis dy grave që lanë tre ditë në të njëjtën shtëpi me dy foshnja. Nga këto, njëri vdiq. Njëra prej grave qorton tjetrën për natën që e vodhi djalin e saj të gjallë dhe e zëvendësoi atë me kufomën e fëmijës së saj, e cila u mbyt nga një ëndërr.
Zgjidhja e kësaj mosmarrëveshjeje iu propozua mbretit. Një nënë e akuzuar për zëvendësim betohet se një fëmijë i gjallë i sjellë në gjykatë është i vetmi; tjetri nuk betohet më pak se fëmija i përket asaj dhe e kërkon atë.
Pastaj Salomoni urdhëron të sjellë një shpatë, ndaje fëmijën në dy pjesë dhe i jep gjysmë çdo nëne. Ka një britmë tmerri nga nëna e vërtetë, e cila kërkon që fëmija të lihet me atë që e vodhi, thjesht për të mos vrarë. Ky i fundit, në të kundërtën, jep veten në fjalët e mëposhtme të paarsyeshme: – Le të jetë as mua as ju, – ta rrëzoni.
Por rendi i Solomonit ishte vetëm një provë. Ai dha për ta kthyer fëmijën në nënën e vërtetë (kapitulli 3, vargjet 16-28).
Besimtarët janë të kënaqur kur predikuesit nga selia tregojnë këtë shaka. Sidoqoftë, Solomoni nuk mund të përdorte aspak një provë të tmerrshme: ai duhej të kthehej tek çdo mami dhe ajo nuk do të kishte vështirësi në vendosjen e fëmijës që lindi një ditë më parë dhe në cilën ditë ai vazhdoi.
Sidoqoftë, le të mos jemi të hidhur dhe të përkuleshim para “mençurisë së jashtëzakonshme” të Solomonit. Ne vetëm themi se shaka e këtij lloji të errësirës – errësirës. Të gjitha kombet kanë pasur gjithmonë gjyqtarë që e lidhën thjeshtësinë me thjeshtësinë. Ne kufizohemi vetëm në dy raste. Gjykatësit në fjalë nuk e pranuan dhuratën e mençurisë nga Perëndia në ëndërr.
Dikush u ngjit në majë të kullës së zile për të rregulluar diçka atje. Ai kishte fatkeqësinë që të binte, por në të njëjtën kohë ai ishte me fat që të mos lëndoheshin. Megjithatë, rënia e tij ishte fatale për njeriun të cilit ai ra: ky njeri vdiq. Të afërmit e viktimës e sollën të rënë në gjykatë. Ata e akuzuan atë për vrasje dhe kërkuan dënimin me vdekje ose dëmet. Si ta zgjidhim një mosmarrëveshje të tillë? Ishte e nevojshme t’i jepja disa kënaqësi të afërmve të të ndjerit. Megjithatë, gjyqtari nuk e konsideronte veten të drejtën për të akuzuar për vrasje, madje pa dashje, të një njeriu që vetë ishte viktimë e një aksidenti. Gjykatësi urdhëroi që i afërmi i të ndjerit, i cili ishte veçanërisht këmbëngulës në proces gjyqësor dhe kërkoi hakmarrjen me zë të lartë, të ngjitej në majë të kullës së zile dhe të nxitonte nga aty te i pandehuri, vrasësi i pavullnetshëm, i cili ishte i detyruar të ishte në vendin ku shpërtheu viktima. Eshtë e panevojshme të thuhet, nxitimi i menjëhershëm braktisi menjëherë kërkesën e tij qesharake.
Incidenti i dytë kurioz ndodhi me një gjykatës grek. Një i ri grek i shpenzoi paratë për t’i paguar ato Theesideja për ta zotëruar atë. Në ndërkohë, një natë ai ëndërronte se po shijonte charms e Theonida. Zgjohen, ai vendosi se nuk do të ishte e mençur të shpenzoheshin para për hir të një çasti. Në një kohë, ai u tha miqve rreth qëllimeve të dashurisë së tij dhe tani ua tregoi atyre ëndrrën e tij dhe vendimin për të hequr dorë nga kënaqësia për t’u bërë dashnor i Feonidas. Kurtizani, i ofenduar nga një kthesë e tillë dhe, më e rëndësishmja, e mërzitur se nuk i kishte marrë paratë, e solli të riun në gjykatë duke kërkuar shpërblim. Ajo pretendoi se ajo kishte ruajtur të drejtën për shumën që i riu do ta ofronte, sepse ajo ishte, megjithëse në ëndërr, kënaqur dëshirën e tij. Gjykatësi, i cili nuk ishte aspak Solomon, lëshoi një dekret për të cilin priftërinjtë tanë duhet të përkuleshin: ky Gentile, të cilin Perëndia nuk e ndriçoi me devotshmërinë e vërtetë, i ofroi grekëve të rinj të sillnin shumën e premtuar dhe hedhin para në pishinë, në mënyrë që courtesan të mund të shijonte tingullin dhe meditimin monedha ari, ashtu si një i ri gëzonte intimitetin shpirtëror.
Ne jemi bast se nëse “fryma e shenjtë” që e do gëzimin
tregimet nuk janë pa luleshtrydhe, do të kishin ardhur në mendje vetëm sa thuhej, do ta çonte në Bibël dhe do ta shkruante në pasuri të urtësisë së Solomonit. Për fat të keq, imagjinata e tij, siç është e dukshme nga gjithë përmbajtja e Biblës, është mjaft e varfër.
Pas anekdotës me gjykatën, Libri i tretë i Mbretërve vazhdon të listojë shërbëtorët kryesorë të Solomonit. Lexuesi nuk do të zemërohet me ne nëse na mungon këto linja të lodhshme. Por pak më tej gjejmë diçka interesante për lavdinë dhe pasurinë e djalit të Davidit.
“Juda dhe Izraeli, të shumtë si rëra në det, hëngrën, pinë dhe u gëzuan, dhe Salomoni zotëronte të gjitha mbretëritë nga lumi deri në vendin e Filistejve dhe në krahinën e Egjiptit, duke sjellë dhurata dhe duke i shërbyer Salomonit tërë ditët e jetës së tij” (libri i tretë i mbretërive, kapitulli 4 vargjet 20-21).
Këtu “fryma e shenjtë” është shumë e përplasur, nëse marrim parasysh se kjo nuk ka të bëjë me ato kohë të largëta për të cilat historianët nuk kanë të dhëna: kush i ka dëgjuar ndonjëherë judenjtë që mbretëronin nga Eufrati në Mesdhe? Është e vërtetë se me vjedhje ata pushtuan një cep të vogël të tokës midis shkëmbinjve dhe shpellave të Palestinës, nga Beersheba në Dan; por nuk dihet kudo që Solomoni fitoi ose në ndonjë mënyrë fitoi të paktën një kilometër katror jashtë Palestinës. Përkundrazi, “mbreti i Egjiptit” kishte një pjesë të Palestinës dhe disa zona të Kanaanit thjesht nuk iu bindën Solomonit. Ku është kjo fuqi e lavdishme?
“Çdo ditë ushqimi i Salomonit ishte: tridhjetë lopë miell gruri dhe gjashtëdhjetë lopë të tjera mielli, dhjetë qe me majë, njëzet qe nga kullota dhe njëqind dele, përveç drunjve, dhia e egër, saigase dhe zogj të majmur” (vargjet 22-23) . Damn it! Çfarë mburremi me të vërtetë! Përafërsisht, të cilin Solomoni ftoi në tavolinë, në asnjë rast, nuk rrezikonte të vdisnin nga uria.
Disa teologë, të hutuar nga këto ekzagjerime të dukshme, shpjeguan se Salomoni, duke imituar mbretërit e Babilonisë, ushqehej me shërbëtorët e tij dhe se kjo ishte nënkuptuar në tekstin “të shenjtë”. Problemi i vetëm është se Tsarek hebre nuk ishte më shumë si mbreti i Babilonisë sesa çdo pronar i vogël tokash është për të gjithë perandorët rusë.
“Salomoni kishte dyzet mijë stalla për kuajt për qerret dhe dymbëdhjetë mijë për kalorës” (vargu 26). Këto 40.000 stalla janë akoma më të bukura se 30 dema dhe 100 racione ditore të majmërisë së mbretit të Izraelit dhe të Judës.
“Dhe dituria e Salomonit ishte mbi diturinë e të gjithë bijve të lindjes dhe gjithë diturinë e Egjiptasve, ishte më i urtë se të gjithë njerëzit, më të mençurit, Ethan, Ezdrakititët, Hemanin, Halcolin dhe Darda, bijtë e Maholit; dhe emri i tij qe lavdia midis tërë kombeve. Ai foli tre mijë proverba dhe këngët e tij ishin një mijë e pesë “(vargjet 30-32).
Natyrisht, askush nuk e di kush janë këta Ethan, Heman, Khalkol dhe Darda, të cilët janë të besuar këtu për t’u krahasuar me Solomonin dhe të cilëve autori “i shenjtë” citon me qetësi, sikur ai të fliste për njerëzit që njihen të gjithë bota. Kjo mënyrë e thirrjes së personazheve të panjohura, herë pas here duke u rrëshqitur në “shkrimet e shenjta”, është një nga shenjat më karakteristike të shpirtit të mashtrimit me qëllim të keq, që një studiuesi i paanshëm duket të jetë i vetmi “frymë” që frymëzoi autorët e gjithë librit.
Sa për 3000 shëmbëlltyra dhe 1005 këngë, vetëm disa prej tyre mbijetuan, dhe pastaj vetëm ia atribuan Salomonit. Do të ishte akoma më mirë, vuri në dukje Voltaire, se ky mbret gjithë jetën e tij ishte angazhuar vetëm në shkrimin e odes hebraike, në vend që të derdhte gjakun e vëllait të tij.
Ne po i afrohemi tempullit të famshëm të Jeruzalemit, për ndërtimin e së cilës Salomoni ka goditur shtatë vjet dhe trembëdhjetë vjet për ndërtimin e një pallati. Katër kapituj të Librit të Tretë të Mbretërve i kushtohet kësaj teme. Ne do të gjurmojmë më së shumti thelbin.
“Hirami, mbret i Tiros, dërgoi shërbëtorët e tij te Salomoni, kur dëgjoi që ai ishte vajosur mbret në vendin e atit të tij, sepse Hirami ishte mik i Davidit gjatë gjithë jetës së tij dhe dërgoi Salomonin në Hiram, duke thënë:” Ti e di që Davidi, Ati im nuk mundi të ndërtonte një shtëpi, sipas emrit të Zotit, Perëndisë të tij, për shkak të luftërave me kombet fqinje, derisa Zoti i pushtoi nën këmbët e tij, tani Zoti, Perëndia im, më ka dhënë pushim nga të gjitha anët: nuk ka armik dhe nuk ka më pengesa, Kam ndërmend të ndërtoj një shtëpi të quajtur sipas Zotit, Perëndisë tim, siç i tha Zoti babait tim David, duke thënë: “Bir unë do të mbjell mbi fronin tënd në vend që të vure, ai do të ndërtojë një shtëpi në emrin tim “, tani më urdhëro mua për të prerë kedra nga Libani, dhe ja, shërbëtorët e mi do të jenë me skllevërit e tu dhe unë do t’ju paguaj për skllevërit tuaj. ju do ta emëroni, sepse ju e dini që nuk kemi njerëz që mund të presin pemë si Sidonët …
Hirami i dha gjithashtu Salomonit dru kedri dhe qiparisi, sipas vullnetit të tij. Por Salomoni i dha Hiramit njëzet mijë lopë gruri, një ushqim nga shtëpia e tij dhe njëzet lopë me vaj ulliri, dhe mbreti Salomon i dha tërë Izraelin flijimit; shërbimi përbëhej nga tridhjetë mijë njerëz. Dhe i dërgoi në Liban dhjetë mijë në muaj, në mënyrë të alternuar; një muaj ata ishin në Liban dhe dy muaj në shtëpinë e tyre. Adonirami i urdhëroi ata. Solomoni kishte gjithashtu shtatëdhjetë mijë njerëz që mbanin peshë dhe tetëdhjetë mijë prerje guri në mal, me përjashtim të tre mijë e treqind shefave … “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 5, vargjet 1-6.10-11.13-16).
Tempulli që mbreti Salomon ndërtoi për Zotin ishte gjashtëdhjetë kubitë, njëzet e gjerë dhe tridhjetë kubitë i lartë “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 6, vargu 2). Bërryl hebre është 52 centimetra, siç është egjiptian. Rrjedhimisht, struktura ishte 31 metra e gjatë, 10.5 metra e gjerë dhe 15.5 metra e lartë.
“Dhe bëri që në shtëpi dritaret të rrafshonin, të shurdhërta me pjerrësi, dhe ai bëri një shtyllë rreth mureve të tempullit, rreth tempullit dhe kishës, dhe bëri rreth e rrotull dhomave anësore. Shtylla e ulët e shtyllës ishte pesë kubitë e gjerë, gjashtë kubitë e gjerë gjashtë kubitësh, dhe i treti ishte shtatë kubitë, sepse rreth e rrotull tempullit u bënë rreth e rrotull që të mos prekeshin muret e tempullit “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 6, vargjet 4-6). “Dhe Salomoni ndërtoi shtëpinë e vet për trembëdhjetë vjet” (3 Mbretërve, kapitulli 7, vargu 1). “Atëherë Salomoni mblodhi pleqtë e Izraelit dhe të gjithë krerët e fiseve, krerët e brezave … në Jeruzalem për të transferuar arkën e besëlidhjes së Perëndisë … Pastaj erdhën tërë pleqtë e Izraelit, dhe priftërinjtë e ngritën arkën … dhe e çuan arkën e besëlidhjes në vendin në tempullin e tempullit, në vendet e shenjta, nën krahët e kerubinëve … Pastaj mbreti dhe tërë bijtë e Izraelit i paraqitën një flijim Zotit me të, dhe Salomoni bëri një flijim të paqtë, njëzet e dy mijë lopë dhe njëqind e njëzet mijë bagëti të imët. tempullin e Zotit, mbretit dhe të gjithë bijve të Izraelit “(libri i tretë i kapitullit të mbretërive 8, vargjet 1,3,6, 62-63).
Detajet e dhëna në të gjitha këto katër kapituj janë të ekzagjeruara në mënyrë të qartë dhe të ndaluar. Të gjitha këto përshkrime hyjnore shkrihen si bora në diell, sapo i nënshtroni ato në një analizë pak a shumë serioze. 183300 njerëz, pa llogaritur muratorët dhe punëtorët e tjerë që do të shfaqen më vonë, janë të zënë me punën përgatitore vetëm për ndërtimin e tempullit, e cila është konceptuar të jetë 31.5 metra e gjatë dhe 10.5 metra e gjerë. Këta ndërtues kanë goditur shtatë vjet për të ndërtuar një ndërtesë të lartë në tre kate modeste dhe duke zënë një sipërfaqe prej 325 metra katrorë. Këtu janë numrat që i bëjnë të gjithë të kërcejnë të paktën sipërfaqësisht të vetëdijshëm për ndërtimin. Punëtorët e panumërt të Solomonit ishin ndoshta të padëgjuar nga njerëzit me dembel. Ose ata, pa marrë pagë, ishin të papunë. Dimensionet e ndërtesës që tregojnë Librin e Tretë të Mbretërive nuk pajtohen me udhëzimet e Librit të Dytë të Kronikave (kapitulli 3, vargu 4). Mospërputhje të tilla në tekstet e shkrimtarëve “të shenjtë” do të ishin të mjaftueshme për të ngjallur dyshime nëse vetë teksti kryesor nuk ishte fare i pakuptimtë.

Përveç kësaj, është e pamundur të mos prekësh anët e të qeshurit kur të lexosh përshkrimet e këtyre kateve dhe zgjerimeve të ngritura brenda ndërtesës dhe një mbi tjetrën në bërryl, me katin më të ulët për metër tashmë të sipërme. Kjo është absolutisht mahnitëse! Dhe këto dritare anësore, të cilat ishin të gjera brenda dhe të ngushta në pjesën e jashtme, gjithashtu nuk janë një shpikje e keqe arkitekturore. Festivali i kushtimit të tempullit në mënyrë adekuate plotëson përshkrimin e ndërtimit të tij. Këto sakrifica nuk duhet të bëhen shpesh. Në këtë mënyrë nuk është çudi të zhytet në uri. Konsideroni peshën e çdo kau në 100 kilogram – këtu ju keni tashmë 2.2 milion kilogramë viçi; shtoni gati 2.000.000 kilogram qengji. Ajo ishte e gjitha skuqur ishte absolutisht e padobishme, e vetmja gjë për të gudulis ndjenjën “shenjtë” të erë të Perëndisë. Dhe kjo është flijimi i vetëm i Salomonit! Bibla veçanërisht përcakton se shoqëria izraelite ofroi sakrifica nga kafshët e vogla dhe të mëdha, të cilat nuk mund të numërohen dhe të përcaktohen sipas shumë (libri i tretë i mbretërive, kapitulli 8, vargu 5).
Pas gjithë kësaj, nëse Perëndia nuk do të ishte i kënaqur, ai me të vërtetë do të gjente një karakter të padurueshëm të vështirë. Kjo është arsyeja pse “Zoti iu shfaq Salomonit për herë të dytë, ashtu siç iu shfaq atij në Gibeon” (libri i tretë i mbretërive, kapitulli 9, vargu 2). Kjo shprehje sugjeron se fenomeni i dytë hyjnor ishte gjithashtu një aventurë në një ëndërr. Por biri i Davidit ishte i kënaqur dhe nuk kërkoi më fenomene të prekshme. Ne nuk do ta fajësojmë Perëndinë. Le të jetë kështu – në një ëndërr kështu në një ëndërr. Në të gjitha “vullnetin e Perëndisë”!
Shpërblimi i Perëndisë ndaj Solomonit qëndronte në një dolli të vogël, që ai e shpërndau mbi veshët e mbretit të gjumit. Ky dolli mund të thuhet në këto fjalë të thjeshta: nëse ju dhe populli juaj vazhdoni të më nderoni, gjithçka do të jetë mirë; por nëse adhuroni ju ose nënshtetasit tuaj, disa perëndi të tjera, atëherë ruani! Vjetër, me një fjalë, këngë.
Hirami, mbret i Tiros, i dha Salomonit, sipas dëshirës së tij, dru kedri, qiparisi dhe ari; mbreti Salomon i dha Hiramit njëzet qytete në vendin e Galilesë. Hirami doli nga Tiro për të parë qytetet që i kishte dhënë Salomoni dhe nuk i pëlqyen. Ai u përgjigj: “Cilat janë këto qytete që më keni dhënë, vëllai im?”. (libri i tretë i mbretërive, kapitulli 9, vargjet 11-13).
Është absolutisht e pamundur të kuptohet se ku mbreti Solomon mori njëzet qytete për të bërë një dhuratë për mikun e tij Hiram: Samaria nuk ishte ende aty, Jeriko ishte një fshat i mjerë, Sikemi dhe Betheli nuk ishin rindërtuar ende pas shkatërrimit – ato u restauruan vetëm nën Jeroboamin. Kjo është e gjitha “qytetet” e Galilesë të asaj kohe.
“Mbreti Salomon ndërtoi gjithashtu një anije në Etsion-Geber, pranë Elafeve, në brigjet e Detit të Zi, në vendin e Edomit, dhe dërgoi Hiramin në breg të tij, lundrues të anijeve që e njihnin detin me nënshtetasit e Solomonit, dhe shkuan në Ofir dhe merrnin prej ari katërqind e njëzet talenta dhe i solli mbretit Salomon “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 9, vargjet 26-28).
Për të detyruar besimtarët që të gëlltisin një gjë të tillë të pabesueshme, si flota e Solomonit të Tij, natyrisht është e nevojshme të tregohet një port detar në breg që i përkiste. Autori nuk guxoi të organizonte këtë port në brigjet e Mesdheut, sepse të gjitha portet e këtij bregu i përkisnin Phoenicians dhe janë të gjithë shumë të njohur. Duke shpikur një port të Ezion-Geber në thellësitë e gjirit Elat të Detit të Kuq, që është në lindje të bregut të Sinai, misteri “i shenjtë” nuk rrezikonte që dikush të krijonte natyrën fantastike të këtij porti. Në gjeografi, Ezion-Geber biblik ka të njëjtin kuptim si sagesë të famshme biblike që Efan, Heman, Halcol dhe Darda kanë në histori.
Sa i përket rezultateve të ekspeditës së flotës së Solomonit në Ofir, një vend që mbetej pa korrigjime, pavarësisht nga kërkimi i zellshëm për historianët dhe gjeografët më të mirë, ata ishin krejtësisht të parëndësishëm krahas madhështisë dhe madhështisë që u përshkruan në kapitujt e mëparshëm. Për të pajisur anijen në mënyrë që kur të kthehet, ai do të sjellë rreth 420 talenta ari, madhështia juaj, kjo nuk është shumë! Për një zotëri që kishte 40,000 stalla për kuaj të pallatit dhe që u sigurua me argëtime të devotshme, të tilla si djegia e 250,000 copa mishi në një sakrificë, kjo është pothuajse një gjë e vogël. Merreni parasysh koston e ekspeditës, e cila zgjati dy vjet. Fitimi neto do të reduktohet në ekzistencë të vogël. Në të vërtetë, nuk ia vlen të kremtojmë këtë absurditet si një akt i mrekullueshëm i mençurisë dhe madhështisë së shtetit në oborrin e Mbretit Solomon.
“Shpirti i shenjtë” i varfër! Mes jush dhe meje, ka raste kur zbresni kaq të ulëta nga lartësia e shakave tuaja madhështore, imagjinata e të cilit e guximshme ndonjëherë është me të vërtetë madhështore. Për t’i siguruar lexuesit besnikë, nxitojmë të themi se «pëllumbi» kapi veten dhe korrigjoi gabimin e tij në kapitullin 9 të Librit të Dytë të Kronikave, një pjesë e rëndësishme e Dhiatës së Vjetër, si «të vërtetë» dhe «të shenjtë» si çdo gjë tjetër në Bibël. Nga kjo mësojmë se “pesha në ari që erdhi në Salomone për një vit ishte gjashtëqind e gjashtëdhjetë e gjashtë talent ari” (vargu 13). Më tej: “Dhe mbreti bëri një fron të madh prej fildishi, e veshi me ar të kulluar, gjashtë hapa në drejtim të fronit dhe një këmbë ari të lidhur me fronin, me bërryla në të dy anët e ulësit dhe dy luanë që rrinin afër bërrylave dhe dymbëdhjetë të tjerë luanët që rrinin në këmbë atje me gjashtë hapa nga të dy anët, nuk kishte gjë (fron) në asnjë mbretëri, dhe mbreti Solomon kishte të gjitha enët e pijshëm të arit … argjendi në ditët e Salomonit nuk llogaritej asgjë “(vargjet 17 20). “Anijet e mbretit shkonin në Tarshish me shërbëtorët e Hiramit, dhe në tre vjet anijet u kthyen nga Tarshishi dhe sollën ar, argjend, fildish, majmunë dhe pallonj, dhe mbreti Salomon ua kalonte të gjithë mbretërve të tokës me pasuri dhe mençuri, dhe të gjithë mbretërit e tokës kërkonin të shihnin Solomonin për të dëgjuar urtësinë e tij, që Perëndia e ka vënë në zemrën e tij “(vargjet 21-23). “Dhe mbreti bëri që argjendi (argjendi) në Jeruzalem të jetë i barabartë me një gur të thjeshtë” (vargu 27).
Së fundi! Në orën e të mirës, të dashur gënjeshtar në formën e “frymës së shenjtë”! E gjithë kjo nuk është e mjaftueshme; Libri i parë i Kronikave siguron që Solomoni mori një trashëgimi të lakmueshme nga babai i tij, i llogaritur në mijëra talente ari, argjendi, bakri etj. (Kapitulli 29).
Voltaire, për argëtim, mori debriefing dhe i transferoi ato në monedhën e kohës së tij. “Fakti që Davidi u largua nga Salomoni, sipas Biblës, sipas tij, është saktësisht tetëmbëdhjetë miliard francezë, gjë që Solomoni e mblodhi vetveten, mund të vlerësohet jo më pak se kaq, por është qesharake të imagjinohet një mbret i mjeruar që ka 36 miliardë leva, ose afërsisht një dhe gjysmë miliardë paund “.
Bibla sapo ka thënë se të gjithë mbretërit e tokës kanë vizituar Jerusalemin për të adhuruar Salomonin dhe për t’i sjellë atij dhurata. Ata ndoshta do të thonë se autori “i shenjtë” mund të shqetësonte emrin e të paktën një prej këtyre mbretërve: nuk mund të kishte krijuar një përshtypje të favorshme. Por udhëzimet e sakta janë shumë të turpshme për autorin: pavarësisht se si ishte një gënjeshtar, “pëllumbi i shenjtë” e ndjente nevojën të qëndronte në heshtje, në mënyrë që gënjeshtrat e tij të mos zbuloheshin shumë lehtë.
Megjithatë, meqenëse ishte e nevojshme të përmendim të paktën një nga këta monarkë pelegrin, Bibla na prezanton me një vizitë të paharrueshme të një “sundimtari të fuqishëm” – një lloj “mbretëresha e shebës”. Kapitulli 10 i Librit të Tretë të Mbretërive është pothuajse tërësisht i përkushtuar ndaj kësaj ngjarjeje, siç është kapitulli 9 i Librit të Dytë të Kronikave. Sa për vetë vendin, për të cilin kjo zonjë ishte mjeshtër, pyetja rreth saj shkaktoi shumë mosmarrëveshje midis teologëve. Për fat të keq, asnjë nga këta “studiues” kurrë nuk ka arritur të thotë me saktësi se ku ndodhet në botë ky vend, i përmendur vetëm në Bibël.
Pra, «Mbretëresha e Shebas», pasi dëgjoi famën e Solomonit në emër të Zotit, erdhi ta provonte me enigma. Ajo erdhi në Jeruzalem me shumë pasuri; devetë ishin plot me temjan dhe një sasi e madhe ari dhe gurësh të çmuar; dhe shkuan te Salomoni dhe i folën për gjithçka që ishte në zemrën e saj. Salomoni i shpjegoi të gjitha fjalët e saj dhe nuk kishte asgjë të panjohur për mbretin, që ai nuk ia shpjegonte.
Dhe mbretëresha e Shebës pa gjithë urtësinë e Salomonit, shtëpinë që ndërtoi, aromat e tryezës së tij, banesat e shërbëtorëve të tij, ato të shërbëtorëve të tij, rrobat e tyre, mashat e tyre dhe olokaustet e tij. Dhe nuk mundi të frenojë më vete. Unë i thashë mbretit: “Vërtet, ajo që kam dëgjuar në vendin tim për veprat e tua dhe diturinë tënde. por unë nuk i besoja fjalëve derisa u erdha dhe nuk panë as sytë e mi; dhe ja, nuk u tregua as gjysma; ju keni më shumë mençuri dhe pasuri sesa kam dëgjuar “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 10, vargjet 1-7) Kur u largua,” mbretëresha “i solli Salomonit sende të çmuara të çmuara, të sjellë prej saj, dhe shtoi 120 talenta ari.Nga ana e saj, dhe e mbuloi me dhurata dhe i dha “gjithçka që ajo donte dhe kërkoi, përtej asaj që mbreti Solomon i kishte dhënë me duart e veta” (vargu 13).

Fama e tillë e përhapur nuk mund të dëmtonte mirëqenien e shpirtit të Solomonit. Perëndia i dha dituri dhe nuk e mori; Megjithatë, Bibla shënon fillimin e rënies së marrëdhënieve miqësore që biri i Davidit bëri me egjiptianët, amonitë, popullin e Sidonit dhe të tjerët: këto ishin, natyrisht, të njohurit e këqij.
“Mbreti Salomon i donte shumë gra të huaja, përveç bijës së Faraonit, grave Moabite, Amonitëve, Edomitëve, grave sidone të Hitejve, prej atyre kombeve për të cilat Zoti u tha izraelitëve:” Mos u afroni atyre dhe ata nuk vijnë tek ju, mos i bini zemrat tuaja perëndive tuaja “, dhe Salomoni u ngjit me ta, dhe pati shtatëqind gra dhe treqind konkubina” (libri i tretë i mbretërive, kapitulli 11, vargjet 1-3).
Dihet se Perëndia dukej shumë i favorshëm në poligaminë e shumë prej patriarkëve dhe profetëve të tij. Për të mos shkuar larg, mund të kujtojmë se Davidi e përdori shumë këtë kënaqësi të Zotit Perëndi. Por, sinqerisht, Solomoni abuzonte. Mijëra gra që i donte të gjithë, prandaj, ata që jetonin me të jo vetëm për pamjen! Ai veshi dhe zhveshi një mijë gra! Si duart e tij duhet të lodhen!
Dhe çfarë ndodhi të ndodhte, atë që Perëndia, megjithatë, si një krijesë që e njeh të ardhmen më mirë se kushdo tjetër, duhet ta ketë njohur paraprakisht. Për t’i pëlqyer shtatëqind princave të huaja, Solomoni filloi t’u ofronte flijime perëndive të tyre. Në një kodër, pranë Jeruzalemit, ndërtoi një vend të lartë “për Kemoshin, gjërat e neveritshme të Moabit dhe për Molekun, gjërat e neveritshme të bijve të Amonit”. Astarta dhe Milch gjithashtu morën nderimet e tyre (vargjet 4-8).

Perëndia, babai, i cili në ditët e para të universit i fajësoi Adamin dhe Evën për dëshirën e tyre për të ditur të mirën dhe të keqen, ishte përkundrazi i hipnotizuar nga Solomoni, i cili donte të njihte të njëjtën shkencë. Perëndia i dha mençuri, duke e shoqëruar; dhuratën e mijëra bekimeve. Në gjithë këtë, duhet të shihet një tregues historik që në këtë epokë çifutët nuk kishin një kult të caktuar fetar të përcaktuar dhe saktësisht. Kjo ka shumë të ngjarë. Nëse ata kishin një kult, autori “i shenjtë” nuk do të thoshte se Jakobi dhe Esau po martoheshin me johebrenjtë; Sansoni nuk do të martohej me një filistin, e kështu me radhë. Kritikët mbështeten në këto absurditete në mënyrë që të theksojmë se asnjë nga librat hebrenj në formën në të cilën ata na arritën u krijua nga bashkëkohësit e ngjarjeve të përshkruara në to. Ata thonë se gjatë sundimit të Solomonit, çifutët mezi filluan të mblidheshin në atë shtet. Ky komb ishte krejtësisht indiferent nëse mbreti i tyre adhuronte një perëndi me emrin Hamos, Molok, Adonai ose Jahve …
Sido që të jetë, Bibla përfaqëson Perëndinë shumë të inatosur. Rezultati i këtij acarimi ishte paraqitja e tij e tretë ndaj Solomonit. Këtë herë nuk thotë më se Perëndia u shfaq në ëndërr. Skena përshkruhet shumë qartë: Perëndia hedh qortime të mprehta te Salomoni i mençur që ai ka pushuar së qeni një vajzë e mirë, ndonëse mençuria nuk është marrë prej tij. Djali i Davidit merr një shëndet, verbal, megjithatë, një qortim. “Meqë është bërë kështu në ju dhe nuk keni respektuar besëlidhjen time dhe statutet e mia që ju kam urdhëruar, unë do ta refuzoj mbretërinë dhe do t’ia jap shërbëtorit tënd” (libri i tretë i mbretërive, kapitulli 11, vargu 11). Plaku është aq i zemëruar saqë gjuha e tij duket qartë e bllokuar, sepse ai menjëherë shton (vargu 12): “por në ditët tuaja nuk do ta bëj këtë për Davidin, atin tuaj, do ta largoj nga dora e birit tënd”.
Vini re se në këtë kohë biri në fjalë, Rehoboami ende nuk kishte kohë për të mëkatuar. Atëherë pyetja është: nëse ai mbetet besnik ndaj Perëndisë dhe vetëm Solomoni mëkaton, atëherë pse duhet të paguajë Roboam, për enët e prishura? Nëse, duke u ngjitur në fron, kryen të njëjtat krime si babai i tij, ai duhet të dënohet, por natyrisht, për mëkatin e tij. Pse Perëndia i thotë Salomonit se djali i tij do të paguajë për të? Dikush mund të mendojë me të drejtë se, duke i dhënë djalit të Davidit me mençurinë e tij hyjnore, Perëndia i dha aq shumë, sa për përdorimin e tij personal, ai u largua nga zhurmrat absolutisht të parëndësishme.
Pra, Perëndia i deklaroi zyrtarisht Salomonit se ai nuk do të shfaroste mbretërinë e tij gjatë jetës së tij. Megjithatë, Bibla shton menjëherë: «Dhe Zoti ngriti një kundërshtar mbi Salomonin, Aderin, Edomitin, nga familja mbretërore Edomite» (vargu 14). Historia e shkurtër e këtij Adari në vetvete është në kontradiktë flagrante me të gjitha ato të mëparshme. Është e vështirë të kuptohet se për çfarë lloj hollimi të trurit, autori “i shenjtë” duhej të arrinte në mënyrë që të regjistrojë gjithçka që ky “gënjeshtar” i diktonte atij. Ader, siç jemi njoftuar, ishte një fëmijë i vogël dhe ishte në Idoumë kur Joabi, “generalissimo” i mbretit David, shkatërroi të gjithë njerëzit e këtij vendi; ai arriti të shpëtojë nga therja dhe të ikë në Egjipt, i shoqëruar nga disa shërbëtorë të babait të tij. Faraoni i dha strehë, u bë shok me të, i dha një shtëpi dhe një pasuri mjaft të gjerë dhe madje i dha motrës së bashkëshortes së tij të martohej me të. “Shkrimet e Shenjta” asnjëherë nuk kanë quajtur një faraon të vetëm me emër. Por këtu na tregon emrin e princeshës egjiptiane: Tahpenes – motra e mbretëreshës. A është e domosdoshme të shtojmë se askund nuk ka një historian të vetëm që ka shqiptuar ndonjëherë një fjalë për ekzistencën e saj. Kështu Aderi është kunati i Faraonit. Mos harro faktin që e gjithë kjo ndodhi gjatë mbretërimit të Davidit. Bibla vazhdon të thotë se, sapo Aderi mësoi për vdekjen e Joabit, ai i tha lamtumirë mbretit egjiptian, u kthye në Idumea dhe u bë një prej atyre armiqve që Perëndia e kishte ndëshkuar Solomonin për prirjet e tij pagane. Aderi bëri një marrëveshje të madhe të keqe me Salomonin.
Megjithatë, kapitulli 11 i Librit të Tretë të Mbretërive thotë (vargu 4): «Gjatë pleqërisë», Solomoni lejoi adhurimin e perëndive të ndryshme, por u tërhoq nga kultet e Zotit; dhe më tej mësojmë (vargu 42) se ai mbretëroi dyzet vjet. Le të supozojmë se përkushtimi i zotit Salomon Jehova vazhdoi për rreth tridhjetë vjet dhe se dhjetë vitet e fundit të mbretërimit të tij ishin vite të mëkatit. Dhe pastaj, Ader, ky murtajë e Perëndisë, vjehrri i Faraonit, nuk kishte dëgjuar asgjë për vdekjen e Davidit për më shumë se tridhjetë vjet dhe kjo është edhe më e pamundur, sepse menjëherë pas ngjitjes në fron, Solomoni u martua me bijën e mbretit egjiptian, pra një të afërm të Aderit; ose Aderi nuk humbi kohë dhe eci me një shpatë në mbretërinë izraelite pak kohë pasi Solomoni u ngjit në fron. Por lartësia e jashtëzakonshme është se Salomoni u dënua për mëkatet e tij tridhjetë vjet përpara se të kryheshin. Megjithatë, këtu është diçka edhe më e saktë: “Dhe Perëndia ngriti kundër Salomonit, megjithëse një kundërshtar, Razoni, biri i Eliadës, i cili kishte ikur nga perandori i Adraarit, mbretit të Suvskit …
Ai ishte një kundërshtar i Izraelit gjatë gjithë kohës së Salomonit. Përveç të keqes që shkaktoi Aderi, ai gjithmonë e dëmtoi Izraelin dhe u bë mbret i Sirisë “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 11, vargjet 23, 25).
Ky Razon, mbreti sirian, i cili i shkaktoi aq shumë pikëllim Salomonit gjatë sundimit të tij në Jude, tregon me qartësi se si dy dhe dy janë katër, që mbreti, aq i mençur dhe fillimisht i kushtuar kaq Perëndisë Jehova, u dënua në rininë e tij për mëkatet që duhej të bënte vetëm në ditët e pleqërisë dhe se autori “i shenjtë” e kundërshton veten kur flet më lart (kapitulli 4, vargjet 20-21) se Salomoni mbretëroi nga Eufrati në Mesdhe.

Djali i mbretit të Egjiptit dhe gjashtëqind e nëntëdhjetë e nëntë Mbretër të tjerë të tokës ende kishin bujë të mjaftueshme me subjektet e tij.
“Jeroboami, bir i Nebatit, shërbëtor i Salomonit, ngriti dorën kundër mbretit, dhe ja ku po ngrinte dorën te mbreti; Salomoni ndërtoi Milloun dhe ndreqi dëmet në qytetin e Davidit, atin e tij. që ky i ri të dinte si të bënte punë, e vendosi në krye të shtëpisë së shtëpisë së Jozefit. Në atë kohë, Jeroboami doli nga Jeruzalemi dhe profeti Ahijah Silomian e takoi atë në rrugë dhe kishte veshur rroba të reja. Ahijahu mori një mantel të ri që ishte mbi të, ai e grisi në dymbëdhjetë pjesë dhe i tha Jeroboamit: “Jepu dhjetë pjesë, sepse kështu thotë Perëndia i Izraelit: Ja, unë po heq mbretërinë nga duart e Salomonit dhe të dhashë gjunjë dhe do të qëndroj në gjunjë për hir të Davidit, shërbëtorit tim dhe të qytetit Jeruzalem, që kam zgjedhur nga të gjitha fiset e Izraelit “(libri i tretë i mbretërive, kapitulli 11, vargjet 26-32).
Ne kemi parë që një Levit e prishi konkubinën e tij në dymbëdhjetë copa kur ajo vdiq në Gibeah, e përdhunuar në një natë me shtatëqind kriminelë. Dhe tani profeti gjithashtu thyen rrobat e tij, në dymbëdhjetë pjesë, për të bindur Jeroboamin se Perëndia lejon që ai të ngrihet dhe se nga të dymbëdhjetë fiset e Izraelit ai do të marrë të paktën dhjetë. Ky profet Ahija, vëren Voltaire, mund të kishte komplotuar kundër Salomonit me kosto më të ulët pa sakrifikuar rrobat e tij të reja, veçanërisht pasi që Perëndia nuk i kënaqte posaçërisht profetët e tij me uniforma të reja. A ishte vetëm Ahijahu që llogariste në Jeroboam, duke u ngjitur në fron, duke mbuluar humbjet e tij?
Një tjetër vërejtje që nuk mund të bëhet: nga tre armiqtë që Perëndia e kishte ngritur kundër Salomonit, vetëm Jeroboami u kthye me të vërtetë kundër tij për heqjen dorë nga besimi dhe kalimi në paganizëm dhe në të njëjtën kohë ai ishte i vetmi që pësoi një fiasko. Dy armiqtë e mbetur e ndoqën shumë mizorisht dhe me sukses Solomonin dhe i bënë shumë pikëllim, ankth dhe poshtërim. Rebelimi i Jeroboamit përfundoi në dështim të plotë. Salomoni donte ta vriste Jeroboamin, por Jeroboami iku në Egjipt, ku jetoi deri sa vdiq Salomoni (vargu 40).
Në vargun 43 të kapitullit 11, është shënuar vdekja e zotit prej shtatëqind grave dhe treqind konkubina. Asgjë nuk është thënë, megjithatë, nëse ai u kthye në rrugën e “vërtetë” ose ai vdiq një pagan i pafetë. Prandaj, teologët argumentojnë shumë nëse Solomoni është “i mençur” apo jo. Mendimet e tyre ndryshojnë.
Një boshllëk shumë i bezdisshëm është heshtja e Biblës në lidhje me shumë martesat e mbretit të lavdishëm. Është shumë e lehtë të thuhet se Solomoni përmbante si të drejta të grave të tij shtatëqind princeshat e huaja dhe ushtria që zbriste nga shtëpitë e ndryshme sunduese të globit dhe shpallnin fetë “të këqija”. Por do të ishte interesante që të ketë të paktën disa përshkrime të ceremonive të dasmave dhe festimeve që shoqëruan këto martesa.

Supozoni se gabimet fetare të Solomonit, që e tërhoqën atë në paganizëm, zgjatën dhjetë vjet, që do të ishte jashtëzakonisht shumë. Atëherë, këto shtatëqind princesha dhe gratë duchess – të ligjshme do të duhet të mbërrijnë në oborrin e Solomonit një mesatare prej shtatëdhjetë shpirtësh në vit, dhe kjo do të ishte rreth një martese mbretërore për çdo pesë ditë. Si ju pëlqen vendi, duke kryer dhjetë vjet në festimet e vazhdueshme publike, pritjet e personave më të lartë, shkëmbimet e edukimit diplomatik e kështu me radhë e kështu me radhë e kështu me radhë? Sa e bezdisshme ishte se në atë kohë nuk kishte asnjë almanak gotik, atëherë do të kishim njohur emrat e të gjitha shtatëqind dinastive mbretërore.
Jeta e shkurtër e Profetit Solomon, Mbreti i Izraelit
Shenjtor So-mon-mon, djali i Da-vi-da nga i vetmi – Wyr-sa-vii, mbreti i tretë i të gjithë-ra-il, në mbretëri 12 vjet dhe mbretëria-vav-turpshëm 40 vjet. Fuqia e So-lo-mo-na do të ishte aq e madhe sa do të ishte e lehtë për të gjithë fqinjët e botës, disa do të ishin dhënë -kai mi (). Lavdia dhe bekimi i tij ishin aq të mëdha saqë të gjithë tsarët e tokës, sipas fjalëve të Shën Is-Ri-ri, nuk shihnin më shumë -Gatty So-lo-mo-na dhe për të dëgjuar urtësinë e tij. Në fund të botës, ai u largua pas bashkëbisedimit të tij: Prit-chi, Pre-wisdom, Ec-kl-si-a-st dhe Song of the Dog -ney.
Jeta e plotë e profetit Salomon, mbretit të Izraelit
Sa të mençur keni qenë në rininë tuaj dhe në tuajat, dhe, përveç kësaj, por kërkoni, në kuptimin e ra-sou-ma! Dusha është e jotja në tokë, dhe ju erdhi tek ajo për bijat e mallkuara; emri yt u shpall në ishujt larg ishullit, dhe ti ishe për paqen tënde; për qen-dhe-nga-re-chenia, për shëmbëlltyrat dhe tërheqjet, vendet ishin të befasuar! Pra, para-vo-no-sit So-lo-mo-na Jezusi i biri i Si-ha (). Nga dega brutale e keput të shenjtë të Da-wi-da, So-lo-mon, ende në leekun e tij klerik, ishte në mbretëri dhe pro-tsa-ream ishte ende në jetën e babait të tij. Sipas deklaratës së tij në stacionin e para të Iz-ra-il-cok-mono-mon të gjitha-në-oh, në përdorimin e jo – nga dishepujt e tij, dis-ops-forcat veten në para-ngadalë nga ana e qeverisë së armikut-e tij dhe ndërtimin para-hyal e tempullit Bo-gu është-ting-no-mu.
Njerëzit ende sakrifikuan veten, pasi shtëpia nuk ishte në posedim të Shtetit, por deri në atë kohë (). Dhe So-lo-mon shkoi në Ga-va-on, ku ai ishte viktima kryesore e të burgosurit, për të gjetur atje viktimën e Bo-gu. Këtu, Gjendja e Qiellit iu shfaq atij në natën sno-vi-de-nii dhe i tha sallës të merrte rrugën e Tij dhe në gojën e da-vi-da-së , nga-e vetja, Pra-lo-mo-mirë: Pro-si, çfarë të japë te-be (). Dhe skol-sallë So-lo-mon: Tani shteti-në-di, Perëndia im! Ju jeni bërë një st-wil-ra-ba Tvo-e-th cs-rem në vend të Da-vi-da, nga-tsa mo th por unë jam një shkëmbi i vogël, nuk di as ju, as ju, as kontributi. Dhe shërbëtori yt është nga të hënën në mbrëmje, ti i ke marrë, nga kaq shumë th deri në th dhe th th th, se shumë për të është e pamundur që të numërohet ose ta shohë atë. Zemra e zemrës së thesarit, e thesarit, e thesarit, një arsye, për të gjykuar të afërmin tënd dhe për të parë se është e mirë dhe e keqja; për të cilët mund ta menaxhojnë këtë shumë-num-ber-tom në shtëpi Tvo-ato? Dhe lamtumirë, por nga-shtet, që So-lo-mon e forcon atë. Dhe Perëndia i tha atij: Për shkak se ti bëtë këtë, nuk e përjetove jetën tënde të gjatë, ti nuk e përjetove veten, ti nuk e ke bërë Se-të jetë shpirti i perëndive të goblinave tuaja, por pro-forcat e këtij be-be-ra-zu-ma, që të jenë në gjendje të gjykojnë, vini re, unë e bëj fjalën e-mu-mu. Ja, unë po ju jap zemër, të mençur dhe inteligjent, që të mos ishit para dhe pas jush nuk do të kthehet përsëri teb-be. Dhe atë që nuk keni forca, unë ju jap teje, bekim dhe therje, kështu që nuk do të jetë kështu mes jush dhe meje. gjatë tërë ditëve të tua. Dhe nëse-nëse do të shkonit Mo-im, duke ruajtur gojën time, dhe në Moi, si babai juaj, Po-shih, unë jam, pro-dol Unë kam ditët tuaja (). Dhe pro-nga-dil-Xia So-mon-mon nga sno-vi-de-ndia e tij të tij, dhe kjo u bë e vërtetë. Dhe ai nuk e përshëndeti me dhuratën e ra-zu-ma-së, në duart e tij mbi dy gra, lavdinë e tij të vdekur -ki: Kur erdhën dy gra tek ai, ata ishin vetëm një i ri, por i ri, një prej të cilëve vdiq një, por-dikush që ku ata flinin në një shok, dhe vini re, ata argumentuan, për kë prej tyre do të qëndronte në jetën e të rinjve rrjeta, – pastaj tha mbreti: më jepni shpatën. Dhe ata sollën një shpatë në ca-ryu. Dhe mbreti tha: Ras-se-ki-te janë di-tya-dy dhe nga-dai-te nga lo-vi-well një dhe no-lo-vi-well tjera. Dhe nga-to-la-la se zhen-shchi-na, biri i dheut dhe gjyshit ishte i gjallë, tsa-ryu, për eksitim të gjithë ndershmërisë së saj të brendshme nga STI të sy-oh oh-oh: oh shteti im! nga – gimme e saj re-ben-ka li-vo – dhe mos e vrisni atë. Dhe tjetri, go-go-ri-la: le të mos jetë as mua as te-be, ru-bi-te. Atëherë mbreti u kthye dhe i tha: “Salloni, më jepni atë që jetoni, dhe mos e vrisni, sepse është nëna e së tij!”. Dhe ai e dëgjoi Shr-rahin, siç e kishte zbuluar mbreti dhe filloi të shihte, sepse ai pa se dituria e Perëndisë ishte në të, kështu që jashtë gjykatës. Dhe ka pasur So-lo-mon tsa-rem mbi të gjitha Iz-ra-i-lem (). Ai është përgjegjës për të gjitha mbretëritë nga lumi Eufrat deri në vendin e Fili-stemskit dhe udhëheqësve të Egjiptit. Ata janë pri-jo-si-nëse do-ry dhe shërbimit-qoftë-kështu-lo-mo-mirë, të gjitha ditët e jetës së tij (). Dhe Juda dhe Izraeli qëndrojnë në heshtje, secili nën V-no-grad-ni e tij dhe nën vete, nga Po-na në Vir-sa-vii, të gjitha ditët e So-lo-mo-na ().

Dhe Perëndia i dha So-lo-mo-nu një bujë të urtë dhe një ra-zum shumë të madh dhe një mendje me mendje të gjerë, si një pe-sak në rrëzohet e detit (). Ai ishte njeriu i mençur i të gjithë njerëzve … emri i tij ishte në emër të të gjithë rodes përreth. Dhe nga lumenjtë ai është tre ju —————– dhe ai tha për de re-wahs, nga kedri, se në Lee-van, për të-c-pa, ju-ra-ta-s-sch-th nga muri; rreth dhe rreth jetës, dhe rreth zogjve, dhe rreth pre-iz-ka-yu-shchyah, dhe rreth ry-bah. Dhe nga të gjitha-nga-të gjitha-në-rhod-të-ndjekin urtësinë e So-mono-on, nga të gjithë mbretërit e tokës, që-aq-zemre – për mençurinë e tij (). Ndërtimi i tempullit, i paravendosur nga So-lo-mon-mon, zgjati 7 vjet; në të njëjtën kohë, kishte 70.000 njerëz shekullorë, jo-sa-mashie-te-ri-a-ly, 80,000 ka-me-no-sech-tsev, 30,000 ru-kyaschy ked-ro- një pyll i ri në Tër, pr-stav-nikov, i cili vështroi punëtorët, 3600 njerëz. Kur bashkëpunimi ishte i tërë puna për Tempullin e Shtetit-p-nya, So-lo-mon solli da-vi-dom shenjtë, nga babai i tij, se-reb-ro dhe go-and-go, dhe gjërat nga ot-dal në tempullin bashkëkv-vishche-nitsy të shtetit-podya dhe të ashtuquajturit qindra-rey- goma Nga ra-il-ov dhe të gjithë na-chal nikov ko-len, kapitujt në ko-les-niy sy-nov nga ra-il-ov, … të ri-re Sti kov-cheg për-ve-ta Shteti-pod-nya nga go-ro-da Da-vi-to-va ().
Dhe, duke iu referuar rrugës dhe fajit të ko-bravës së co-vivit të ra-il-chan, So-lo-mon tha: bla-go-layer -Ven God-pod God From-ra-ilev, Ko-dhe-ry qiell-sallë Gjë e Tij-dhe-mi-mi Da-wi-du, nga t-mi tim, dhe tani i-pol-nil Ru-koy saj-saj! Ai tha: Që nga ajo ditë, siç kam bërë, në familjen time From-ra-la, nga Egjipti, unë nuk kam marrë një rol-da ose një Z. Koln Iz-ra-ilov, në mënyrë që shtëpia të jetë në rregull, në të cilën do të jetë emri im; por ai mori Jeru-sa-lim për hir të qëndrimit në të që ai kishte Mo-yeah, dhe mori Da-vi-da të jetë mbi Mo-im e tij , Nga-dhe-lem. Në Da-vi-da, nga-tsa mo-ego, ishte në zemër të ndërtonte një tempull që të kishte një shtet-nga-da-ga From-ra-il-va. Por shteti-pod-ska-sallë Da-vi-du, nga-tsu mo-e-mu: ho-ro-sho, që ju keni një zemër për të ndërtuar një tempull që të keni -të-të; Një-për-ju nuk është një tempull, por djali juaj, i cili është kreu i ijëve tuaj, ai është një tempull që ka Mua ose Mua. Dhe ishte-pol-zero Shtetit-pod vë-në tij, disa-e-një-tufë e lumenjve. U ngrita në vendin nga pika e Mo-th Da-vi-da … dhe ndërtova tempullin e Bo-ha-së në Shtetin Nga -r-il-va ( ).
Dhe So-lo-mon u bë përpara shtetit të sakrifikuar-nën-atë, përpara gjithë asamblesë Nga -ra-il-chan, dhe ai u kthye në në qiell dhe në dhomën e thënieve: Shteti-in-di-Bo-Same Nga-ra-ilev! nuk ka dob-no-go te-be bo-ha në qiell-sah vver-hu dhe në tokë-poshtë! () A është e mundur që Perëndia të jetojë në tokë? Qielli dhe qielli i qiejve nuk ndërhyjnë me Ata-bia, megjithatë, ky tempull, të cilin e kam ndërtuar për Ty … Por, pavarësisht nga lutja e namazit të Tvo-th dhe në proverbin e saj! Dëgjoni thirrjen dhe namazin, të cilëve shërbëtori i Ty-la-Tahit është duke bërë! Sytë tuaj të shkojnë në tempull këtë ditë e natë, në këtë vend, rreth ko-rumit. Do të thoni: Emri im do të jetë atje; Dëgjo lutjen tënde, sepse shërbëtori yt, lutja jote, shërbëtori yt në këtë vend! () Me gjithë lutjen me gjithë përparimin që do të vijë nga secili prej të gjithëve de Tvoy, kur ata janë në një ndjenjë të shqetësimit në zemrën e tyre dhe i kanë vënë duart te Zoti, ju dëgjoni nga qielli me njëqind ob-ta-tii Tho-e-go, dhe mi-lui; Dhe duke qarë dhe duke marrë secili sipas rrugëve të tij, kur e shihni zemrën e tij, vetëm ju e dini zemrën e të gjithë bijve të njerëzve ! ().
Kur So-lo-mon pro-iz-mol-me-nie dhe pro-ne të shtetit-e-th, atëherë ai u ngrit nga gjunjët e tij nga viktimat e shtetit -Edhe, duart e tij do ta përhapnin në qiell dhe, duke qëndruar lart, i bekon të gjithë, nga Ra-il-chan (). Dhe mbreti dhe gjithçka nga ra-il-tyane me të solli viktimën e shtetit-po-doo ().

Dhe Shteti i ishte shpallur So-mo-jo herën e dytë, siç i kishte treguar atij në Ha-va-ona, dhe i tha atij: Kam dëgjuar lutjen tënde dhe -S tuaj … Unë e shenjtërova këtë tempull, që ju keni ndërtuar, në mënyrë që të mos ju lejojnë të më keni përjetuar përgjithmonë dhe ata do të Sytë e mi dhe zemra ime janë atje gjatë gjithë kohës (). Në përfundim të tempullit të So-lo-mon, ai ishte duke lëvizur rreth rrethin e Jeru-sa-li-ma dhe të dyfishtë të zgjedhur për të njëjtën gjë për ta, për-ches-tsa Eghi-pet-go-go, dhe pastaj të vijnë në sallë për të organizuar disa krijime.
So-lo-mo-na-nga-lo-bo-gat ishte aq i madh, se se-reb-ro në ditët e tij nuk hidhni një sy në asgjë. Dhe mbreti bëri të njëjtën gjë, dhe rojet në Jeru-sa-mi-mua, një kamerë primordiale me vlerë të çmuar, dhe kedri, sipas shumë Për t’i bërë ato, ata bënë të barabartë-cen-ti-si-to-morams, i cili në vendet e ulëta ().
Dhe të gjitha ts-Rys të tokës, nëse është-ka-li-lidhur So-lo-mo-na, në mënyrë që të dëgjojnë urtësinë e tij, i cili-Perëndia sundoi në zemrën e tij ajo. Dhe secili prej tyre erdhi me një dhuratë nga një supë, një bashkë-sou dhe një bashkë-sou, një ari, dhe veshje, armë, dhe blu-go-go, ko-ney dhe lo-sh-kov nga go-da në vit ().
Të gjitha tsa-ry ishin Dan-ni-ki So-lo-mono-na, dhe po e njëjta tsa-ry-tsa Sava-kay, duke dëgjuar për lavdinë e tij në emër të shtetit-po , Kam ardhur për ta provuar atë për-gad-ka-mi. Dhe ajo erdhi në Jerusë-sama me b-gathën më të madhe: ver-blu-d-v-c-wha-be-mirë-nga-ni-i-mi dhe me shumë të mëdhenj të artë, dhe dr-go-cen-mi-kam-nya-mi, dhe erdhi në So-lo-moo dhe i sjellshëm Do-va-la për gjithçka që ishte në zemrën e saj. Dhe te So-lo-mon, të gjitha fjalët e saj i janë shpjeguar asaj (…) … Dhe ajo shkoi në So-lo-monone tsa-ri-tsa urtësi dhe përfundimin e më shumë -Po më shumë se sa kam dëgjuar për këtë, dhe bla-go-slo-vi-la Shtetit-në-po, në-puth-ajo-shko So-lo-mo-na tsam-ri-krijoj gjykata dhe e drejta …
Kështu, në atë kohë blu-go-pitch wil Perëndia So-lo-mo-na, kur ai nuk u pasua nga Ai, por kur So-lo-mon, në duke pritur për njerëzit e tjerë, të cilët, në fund të fundit, për ka-pi-scha për idhujt kërkues, sipas tyre, ata ishin tërhequr nga zemërimi i Perëndisë; Zoti e paracaktoi armikun e tij de pro-tiv-nikov – Ade-ra-i-me-ne-na dhe Ra-zo-na, ish-go-r-bom comrade Suv-sko- shko, bashke, duke u larguar nga shteti i tij shtypi-on-di, co-mori shay-ku me-tezh-nikov dhe ukre-saw ne da-mas-ke . Të dy prej tyre janë duke qëndruar në këmbë-por-të-tretë-dhe-Judea-s-i-i-na-be-ha-mi. Sidomos pa-nga-nga-dhe-lo-so-lo-mo-se pro-rock e Ahijah para-tha nën-dhomë e tij të tij – Iero-e-amu (Eph rem-la-ni-nu nga Tsa-ri-dy) se ai po shesin mbretërinë nga dora e So-lo-mon-no-noe dhe çfarë do t’i japë atij pushtet mbi mbretin e dhjetë -on-i-i-ra-il-ski-i-mi … So-lo-mon ik-cal pastaj të vdesin iro-voam, por i-i-vo u shpëtua duke ikur në Egjipt ku jetonte deri në vdekjen e So-lo-mo-na. Në të njëjtën mënyrë, ai nuk e ruajti pa menduar, dhe nuk pyeti për Is-na në shpirtin e So-lo-mo-na. Në bashkëkryesin e shpirtit të tij dhe në bashkëdijesimin e të drejtës së tij dhe një të njëjtën ditë në dëshminë e tij, fjalët e tij në “Ek -kle-zi-a-ste “: Soo-e-ta su-et – të gjithë su-e-ta! ().
Ju-Sla-sha-eme është thelbi i të gjithëve: frika-Xia Bo-ha dhe për-pas të gjitha-His-blu-dai, sepse-kjo është e gjitha për të gjitha-th -ka () …
Nga të gjitha librat e So-lo-mon na pi-sal-che-u-re: Prit-chi, Pred-urtësi, Ek-kle-ast-A dhe Kënga e Këngës.
Koha e mbretërisë së So-lo-mo-na në Jeru-sa-li-me mbi të gjithë Ra-i-lem do të ishte bashkë-shkëmb me vite. Dhe në Chil So-lo-mon me ot-tsa-mi sv-i-mi, dhe në gra-ben ai ishte në go-de Da-vi-da, ot-tsa e tij th, dhe djali i tij Ro-vo-am () (nga ko-ro-go – tek gjysma ne-pro-ces-ah-Ahiah – me sa- Në tryezën e tij të para, 10 k-lla janë shpërndarë në tryezën e para (nga-në-e).
Solomoni është mbreti legjendar biblik, sunduesi i tretë i mbretërisë së bashkuar të Izraelit në vitet 965-928 pes.
Babai i Solomonit ishte mbreti David, i cili e caktoi atë pasuesin e tij. Sidoqoftë, Solomoni nuk ishte i vetmi fëmijë në familje, akoma kishte një vëlla Adonijah, i cili gjithashtu mori fronin. Kur mësoi se babai i tij e kishte emëruar Salomonin si pasardhës të tij, ai komplotoi kundër vëllait të tij. Komploti u zbulua. Davidi nuk e ndëshkoi Adoninë, por thjesht iu betua se nuk do të pengonte sundimin e Solomonit. Por Salomoni u betua që ai nuk do ta dëmtonte Adoniun nëse nuk do të pretendonte fronin. Pas disa kohe Davidi vdiq dhe Salomoni u bë mbret.
Një ditë Adonijahu erdhi në Beer-Sheba, nëna e Salomonit. Ai e pyeti për ndihmë, kështu që ajo do ta ndihmonte të martohej me Abisage Sunemityanka, e cila ishte një nga konkubinat e mbretit të ndjerë. Bathsheba pa qëllime me qëllim të keq e përcolli këtë kërkesë Solomonit. Ai e pa një kërcënim për veten e tij në këtë kërkesë, sepse sipas zakonit, i gjithë haremi i mbretit të ndjerë duhet t’i kalojë trashëgimtarit. Solomoni e përshkroi kërkesën e Adonijahut si hapin e parë drejt një përpjekjeje për të pushtuar fronin. Ai urdhëroi që ta vrisnin Adonijahun.

Solomoni ishte në pushtet për 40 vjet. Çuditërisht, gjatë gjithë kësaj kohe ai nuk pagoi një luftë të vetme të madhe. Ai njihej si një administrator i mirë, diplomat, ndërtues dhe tregtar. Nën sundimin e tij, shteti u bë i fortë, për më tepër, si ekonomikisht dhe ushtarakisht, filloi të gëzonte prestigj të madh në të gjithë botën. Ishte Solomoni që e rindërtoi mrekullisht Jerusalemin dhe e bëri atë kryeqytetin e vërtetë. Tempulli, i cili u ndërtua prej tij, u bë qendra e vetme dhe simbol i fesë hebraike. Përveç kësaj, Solomoni u përpoq të zhvillonte zanate dhe tregti detare në Izrael. Për këtë qëllim ai solli ekspertë nga Feniki.
Semitët e lashtë janë të bindur se një nga tiparet e djallit është dhjami i dhisë. Solomoni kishte frikë se nën maskën e një gruaje të bukur në të ftuarin e tij që fshehu djallin. Ai vendosi të kontrollojë nëse kjo është kështu? Solomoni ndërtoi një pavion me një dysheme xhami, nisi atje peshkun dhe ftoi Mbretëreshën e Shebës të kalonte nëpër këtë sallë. Me fjalë të tjera, Solomoni krijoi iluzionin e një pishine të vërtetë. Mbretëresha e Sheba e kaloi pragun e pavionit dhe bëri atë që çdo grua instiktivisht bën kur hynte në ujë – ngriti fustanin e saj. Ishte vetëm për një moment. Sidoqoftë, Solomoni kishte mjaft për këtë moment, për të cilin arriti të shihte këmbët plotësisht mbretërore të mbretëreshës, të mbuluara me flokë të trashë. Solomoni nuk tha asgjë, ai bërtiti me zë të lartë se ai nuk priste një të metë të tillë në një grua të bukur.
Sipas gjetjeve arkeologjike, është e sigurt të thuhet se gratë izraelite të asaj kohe kujdesen për pamjen e tyre. U gjetën lojë me birila të shtrenjta për kozmetikë, të cilat janë bërë prej alabastri dhe fildishi, flluska të formave të ndryshme, piskatore, pasqyra dhe shtesa të flokëve. Ata përdorën parfume, lesh, krem, mirrë, këna, vaj balsami, pluhur selvi, ngjyrë të kuqe të thonjve dhe blu për sytë.
Në shekullin XX, arkeologët zbuluan qytetin e Megidos, përmes të cilit kalonte rruga tregtare nga Azia në Egjipt. Atje ai arriti të zbulonte sekretin e Solomonit: nga cilat burime ai tërhoqi pasurinë e tij. Ndër rrënojat e qytetit u gjetën stalla për 450 kuaj. Vendndodhja dhe përmasat e tyre konfirmojnë edhe një herë se Megiddo ishte baza kryesore për tregtinë e kuajve midis Azisë dhe Egjiptit.

Mbreti Solomon, duke mbajtur në duart e tij figurën e tempullit. Ikona nga seri profetike e Kishës së Shpërfytyrimit, Kizhi, shek XVIII.

Fama e mençurisë së Solomonit, pasuria e tij dhe luksin e gjykatës së tij u përhapën në të gjithë botën. Ambasadorë nga vende të ndryshme arritën në kryeqytetin e Izraelit për të përfunduar traktatet e miqësisë dhe marrëveshjet tregtare. Sapo u përhap thashetheja se një karvan i mbretëreshës së Shebës nga Arabia po vinte në Jeruzalem. Supozohet se ajo nuk ka ardhur vetëm për të vizituar Solomonin. Fakti është se rruga tregtare përgjatë së cilës banorët e mbretërisë së Shebës i morën mallrat e tyre në Egjipt, Siri dhe Feniki, kaluan përgjatë Detit të Kuq dhe kaluan territorin e Izraelit. Mbretëresha kishte nevojë për vullnetin e mirë të Solomonit, në mënyrë që karvanët të lëviznin përpara në mënyrë të sigurt.
E vetmja thesar që ka mbijetuar nga pasuria e Solomonit është granata e Solomonit, 43 mm në madhësi. Në Izrael, ajo konsiderohet simbol i prosperitetit dhe pasurisë. Tempulli, që u ndërtua nga Solomoni, nuk u ruajt, vetëm një fragment i Tempullit të Dytë i kujton, i cili u ndërtua në vendin e parë – Murit të Vajtimit të Jeruzalemit.
Sigurisht, fantazia popullore dha këtë vizitë një kontakt shumë romantik. Thuhet se Solomoni ishte goditur nga bukuria e mbretëreshës, i cili së shpejti i lindi atij një djalë.
Pavarësisht nga fakti se vetëm anët e ndritshme të sundimit të Solomonit mbetën në kujtesën e njerëzve, kishte mjaft pak të errëta. Ai ishte mjaft i kotë, kështu që nuk është për t’u habitur që më shumë se një herë ai shkoi në borxh. Vendi kishte adoptuar një sistem monstruoz të punës së skllevërve, të cilët nuk mund të kontribuonin në ndryshime të thella sociale. Çdo vit, hendeku midis të pasurve dhe të varfërve, të cilët nuk kishin të drejta, u rritën më të mëdha. Gabimi fatally i Solomonit ishte se ai e ndau vendin e tij në dymbëdhjetë rrethe tatimore, të cilat ishin të detyruara të furnizonin një sasi të caktuar të produkteve bujqësore për nevojat e gjykatës mbretërore dhe të ushtrisë. Dhe në listën e rretheve nuk kishte territor të Judës, rezulton se ajo ishte përjashtuar nga taksat. Natyrisht, kjo rrethanë nuk mundet, përveçse të shqetësojë banorët e territoreve të tjera, të cilat shkaktuan rebelime. E gjithë kjo dhe më shumë çoi në shkatërrimin e Izraelit. Pas vdekjes së mbretit, vendi u shkëput në dy shtete të dobëta, në të cilat vazhdimisht u ngritën luftërat e brendshme.
Në Shkrime, ka një karakter biblik që mbështillet në një tërësi miti dhe legjenda. Imazhi i tij konsiderohet integral i feve hebraike, krishtere dhe islame, dhe mençuria dhe drejtësia e tij u vlerësuan nga breza të tërë të shkrimtarëve dhe poetëve. Sipas burimeve biblike, ai vepron si njeriu më i mençur, një gjykatës i drejtë, i cili ishte në gjendje të gjejë një zgjidhje origjinale në situatat më të pazakonta. Cilësitë fantastike iu atribuan këtij personi, të tilla si: pushteti mbi xhinët, kuptimi i gjuhës së kafshëve.
Edhe pse një numër historianësh mohojnë ekzistencën e tij fizike, duke përmendur faktin se ai dhe veprimet e tij përshkruhen vetëm në burime biblike, por në kulturën e kombeve të ndryshme ai përmendet si një person i vërtetë me të gjitha avantazhet dhe disavantazhet e tij. Piktura e jetës së tij dhe veprave shpesh përshkruhen në dritaret e qelqit me ngjyrë të tempujve mesjetarë, miniaturat e dorëshkrimeve bizantine, pikturat e piktura dhe në veprat e shumta të shkrimtarëve. Dhe fraza “zgjidhje Solomon” për shumë shekuj tashmë ekziston si një shprehje popullore. Po, ky është Salomoni, mbreti i tretë i Izraelit.
Shlomo, Solomon, Suleiman – ky emër është i njohur për pothuajse çdo person të arsimuar, pavarësisht nga mosha dhe qëndrimi i tij ndaj fesë. Ekspertët argumentojnë rreth biografisë së tij, megjithatë, versioni i pranuar përgjithësisht është se ai ishte një nga djemtë më të vegjël të mbretit David, një ish-luftëtar i thjeshtë i cili shërbeu mbretit të Seulit dhe u bë i famshëm për fitoren e tij fantastike ndaj Goliathit. Pasi ky luftëtar i guximshëm dhe i shkathët e zëvendësoi mbretin e Seulit në fronin e Izraelit, filloi të zhvillonte në mënyrë aktive shtetin e tij të lindjes. Megjithatë, ashtu si çdo sundimtar, Davidi bëri gabime. Njëri prej tyre ishte mëkati i tradhtisë, të cilën e kreu me Bathshebën, gruan e një prej vartësve të tij, i cili më pas u dërgua në vdekje të sigurt.
Një grua e bukur u bë gruaja e Davidit dhe nga kjo martesë në 1011 pes. e. lind një djalë, të cilit prindërit e lumtur i dhanë emrin Shlomo, fjalë për fjalë nga hebraishtja, duke u tingëlluar si “paqe”. Vërtetë, mëkati i kryer nga Davidi nuk ia kalonte atij më kot: kishte patur keqardhje të fuqishme, një prej të cilëve ishte Nathan, pjesë e kuvendit të profetëve, autorë të Librit të Mbretërive. Mallkimi i tij e ndoqi Davidin gjatë, i cili duhej të kërkonte falje nga Shumë i Lartë për një kohë të gjatë. Paparashikueshmëria e veprimeve të Davidit ndikoi gjithashtu në parimin e trashëgimit në fron. Duke pasur një pasardhës të plotë në fronin e djalit më të madh Adonij, ai vendosi t’i jepte mbretërinë të rinjve – Solomonit.

Ky hap provokoi një krizë të fortë në vend, e cila pothuajse përfundoi në një luftë të plotë. Adonijah madje arriti të formojë një shkëputje të veçantë të truprojes, por ai nuk mori mbështetjen e dëshiruar në ushtri dhe në mjedisin e kishës. Trashëgimia fatkeqe duhej të kërkonte strehim në Tabernakull, dhe shokët e tij më të afërt ishin kapur dhe dënohej me ekzekutim ose me mërgim. Adonijahu vetë u fal nga Solomoni, por kjo vetëm për pak kohë e zgjati ekzistencën e tij tokësore. Pasi vendosi të martohej me Abishage Sunamityanka, shërbëtor i mbretit David, ai e kapërceu atë që ishte lejuar dhe u ekzekutua.
Pasi u eliminua rivali dinastik, Solomoni u bë sundimtari i vetëm i Izraelit. Ai ishte i pajisur me mençuri të shquar, nuk mori zgjidhje ushtarake për konflikte, prandaj, ndër veprimet e tij të para si një mbret i plotë, ai u afrua me Egjiptin. Përkundër largimit skandaloz të hebrenjve nga ky vend, ky shtet ishte i fortë dhe posedonte pasuri të madhe. Është më mirë të kesh vende të tilla, nëse jo si aleatë, por si miq, prandaj Solomoni sugjeroi Faraonit Sheshon I, partisë në pushtet në Egjipt, t’i jepte vajzën e tij gruas së tij. Së bashku me bukurinë e Nilit, ai mori qytetin e Tel-Gezer si një prikë, si dhe mundësinë për të ngarkuar për kalimin e karvanëve të tregtisë përgjatë Royal Regina Via Regia, e cila shtrihej nga Egjipti në Damask.

Drejtimi i dytë i diplomacisë miqësore ishte mbretëria fenikase. Duke krijuar lidhje me sundimtarin e tij Hiram I Madh, i cili premtoi të furnizonte me Izraelin materialet e nevojshme të ndërtimit, ai ishte në gjendje të fillonte ndërtimin e madh të tempullit. Si pagesë për selvi, ari dhe punëtorë, Feniki mori grurë dhe vaj ulliri nga Izraeli. Përveç kësaj, Phoenicians lëvizur një pjesë të tokave jugore të Izraelit.
Në lidhje me aftësitë e shquara mendore të Solomonit, thotë legjenda e komunikimit të tij me sundimtarin e Sabeas, Mbretëresha e Shebës. Një grua kompetente dhe e mençur erdhi në Izrael për të kontrolluar Salomonin me një numër misteresh. Mbreti i Izraelit e përballoi këtë provë me nder, për të cilin mysafiri i paraqiti sunduesit të mençur me një sasi të madhe ari, gurësh të çmuar dhe temjan. Bashkëkohësit argumentuan se pas kësaj vizite, Izraeli u bë i begatë dhe i pasur.

Interesante, si një politikan i ndritur, Solomoni kundërshtoi përdorimin e forcës për të zgjidhur konfliktet. Në të vërtetë, ai shkoi prej tij se shkalla e fajit, si dhe madhësia e dënimit të fajtorit, duhet të përcaktohet nga gjyqtari – një person plotësisht i pavarur nga çdo palë në konflikt. Besohet se Solomoni ishte gjyqtari i parë i tillë dhe si një shembull i punës së tij në këtë fushë është rasti i dy grave që kishin një fëmijë. Duke parë se të dy nënat këmbëngulin se fëmija i përket vetëm atyre, Solomoni vendosi një vendim jo të parëndësishëm. Ai urdhëroi shërbëtorët që të sillnin shpatën, të cilën ai do ta priste fëmijën e pafat në dy pjesë, kështu që secila grua do të merrte pjesën e vet të fëmijës. Me reagimin e kërkuesve me një vendim të tillë mizor, ai ishte në gjendje të zbulonte se kush është nëna e vërtetë dhe kush është mashtrues.
Sigurisht, jeta mbretërore nuk ishte e qetë. Por Solomoni e mbajti qetësinë e tij sipas legjendës, të ndihmuar nga unaza magjike. Kjo gjë, e marrë nga filozofi i gjykatës, bëri të mundur që mbreti të gjejë shpëtim nga pasionet e ndryshme. Nga jashtë, mbishkrimi ishte gdhendur në unazë: “Çdo gjë kalon” dhe brenda vazhdimit të saj: “Kjo gjithashtu do të kalojë”. Duke parë këto mbishkrime, mbreti e qetësoi zemërimin e tij, u qetësua, pas së cilës gjeti një zgjidhje të zgjuar për rastet më të komplikuara.

Kjo risi i atribuohet gjithashtu Solomonit. Sipas legjendave të lashta, një përmbytje e tmerrshme dikur kishte goditur planetin tonë, duke shkatërruar qytetërimin e fuqishëm të Atlantidës. Njerëzit që mbijetuan formuan një shoqëri të re, por nga e vjetra mbeti vetëm artefakte antike, ndër të cilat ishin gjëra që kishin një qëllim teknologjik. Ndër udhëheqësit e vendeve të sapoemëruara, gjetje të tilla u vlerësuan shumë, sepse ata dhanë një avantazh ndaj konkurrentëve. Të gjitha njohuritë e këtij lloji janë ekskluzivisht përmes transmetimit me gojë, kështu që informacioni më i rëndësishëm nuk shkon tek fqinjët armiqësorë.
Solomoni u largua së pari nga kjo praktikë. Ai filloi të shkruante njohuri esoterike me shkrim. Ndër traktatet që i janë dhënë atij janë “Keys of Solomon”, në një nga seksionet e të cilave ka një referencë për 72 demonët. Shkenca moderne e konsideron këtë si dije të koduar për sasinë e hormoneve njerëzore. Këto vepra për lehtësinë e leximit të informacionit u plotësuan nga një numër i madh diagramash dhe shenjash. Pjesa më e madhe e këtyre vizatimeve janë përdorur në esoterike deri më sot. Përveç “çelësave të Solomonit”, autorësia e tij i atribuohet gjithashtu “Librit të Eklisiastiut”, “Këngës së Këngëve” dhe “Librit të Proverbave”.

Për fat të keq, edhe përfaqësuesit e mençur të autoriteteve e kanë të vështirë t’i rezistojnë tundimeve. Solomoni, ashtu si mbretëria e tij, të cilën e ndërtoi për shumë vite, shkatërroi dashurinë e tij. Legjendat thonë se Solomoni kishte 700 gra dhe 300 konkubina. Një nga gratë që mbreti e donte shumë ishte një i huaj. Një grua e zgjuar ishte në gjendje ta bindte Solomonin që të ndërtonte një altar pagan. Ndërtimi i tij kishte një argument midis Salomonit dhe të Plotfuqishmit, i cili personalisht premtoi sundimtarin e supozuar dhe vendin e tij për të dërguar fatkeqësi të ndryshme. Kjo është ajo që ndodhi. Thesari i zërit u bë i zbrazur nga shumë projekte të ndërtimit, trazirat filluan midis Edomitëve dhe Aramitianëve në periferi dhe vetë Salomoni vdiq në moshën 52 vjeç, duke respektuar ndërtimin e altarit të keq. Në të ardhmen, parashikimi i Më të Lartit u bë i vërtetë: Izraeli i lashtë ndahej. Edhe pse hebrenjtë kishin ende zhvillime, hebrenjtë e lashtë nuk mund të arrinin begatinë e kohës së Solomonit.
Është e vështirë të gjesh të paktën një sundimtar ose thjesht një figurë historike të rëndësishme, jeta e së cilës do të mbulohet me shumë legjenda dhe sekrete, si jeta e mbretit Solomon. Emri i tij është bërë sinonim me mençurinë për shekuj, dhe periudha e mbretërimit të tij – “Epoka e Artë”, kulmi i mbretërisë së Izraelit.
Solomoni lindi në 1011 pes. në Jeruzalem Prindërit e tij ishin mbreti i fuqishëm i Izraelit, Davidi dhe Bathsheba e bukur. Burimi i vetëm ku mund të gjeni vërtetimin e ekzistencës së vërtetë të sundimtarit legjendar të mbretërisë së bashkuar të Izraelit është Tora. Prandaj, nga pikëpamja shkencore, deri më sot është e vështirë të thuhet nëse Solomoni është një person historik.
Këtu është ajo që tregohet në Shkrimin e Shenjtë për historinë e lindjes së mbretit të ardhshëm Solomon: “Njëherë në mbrëmje, Davidi, duke dalë nga shtrati, po ecte mbi çatinë e shtëpisë mbretërore dhe pa një grua banje nga çatia; dhe ajo grua ishte shumë e bukur. Dhe Davidi dërgoi të zbulojë se kush është kjo grua? Ata i thanë: “Kjo është Bath-Sheba, bija e Eliamit, gruaja e Hiteut Uriah”. Davidi dërgoi shërbëtorë për ta marrë; dhe ajo erdhi tek ai dhe ai fjeti me të “. Për të hequr qafe burrin e saj të bukur, mbreti David e urdhëroi atë të shkonte në një fushatë ushtarake dhe, në mënyrë që luftrieri me siguri nuk u kthye në shtëpi, dha udhëzime: “Vendosni Uriah ku do të jetë beteja më e fortë dhe do të largohet prej tij në mënyrë që ai të jetë i habitur dhe të vdes”. Kur Uriahu vdiq, mbreti ishte në gjendje të martohej me Bathshebën dhe në kohën e duhur kishin një djalë.
Siç e dini, herët a vonë të gjitha sekretet bëhen të qarta, dhe vepra e pabesë e mbretit nuk është përjashtim. Në Jerusalem, një skandal shpërtheu. Profeti Nathan haptazi mallkoi shtëpinë e Davidit, duke e dënuar atë për grindje vëllavrasëse. Përveç kësaj, ai parashikoi se foshnja e lindur nga Bathsheba do të vdiste. Kështu ndodhi. Davidi u pendua pastaj para Zotit dhe Nathan njoftoi se ai ishte falur. Së shpejti Bathsheba e bukur lindi një djalë të dytë, të cilin e thirri Salomoni (Shlomo), domethënë “paqebërësi”. Emri i tij i është dhënë atij në lindje nga profeti Nathan: Jedidia – “i preferuar i Perëndisë”.
Në kohën kur Solomoni lindi, mbreti dyzetvjeçar, mbreti David, kishte dy vëllezër motra nga dy bashkëshorte të ndryshme. Natyrisht, ata morën lajmet për pamjen e një trashëgimtari tjetër pa entuziazëm, dhe ata ishin larg vëllazërisë për njëri-tjetrin.
Dy bijtë e Davidit, Amnonin dhe Absalomin, vdiqën në konfliktet vëllazërore të ndërsjellta. Adonijah ishte i radhës. Formalitetet kërkuan që ai të ngjitej në fronin e Izraelit pas Davidit, por sunduesi i madh tashmë i premtoi Bathshebës se do ta bënte Salomonin pasardhësin e tij. I brengosur nga padrejtësia e babait të tij, Adonija gjeti mbështetje në personin e komandantit Yoav dhe kryepriftit Eviatar, i cili gjithashtu besonte se Adonijahu kishte një të drejtë më të madhe për fronin se Solomoni. Adonijahu, tashmë i bindur për fitoren e tij, dha një festë madhështore për nder të kurorëzimit të tij. Megjithatë Bath-Sheba depërtoi në dhomat e mbretit dhe i kujtoi atij premtimin që i ishte dhënë: «A zotohuni, shërbëtori juaj, duke thënë:” Biri yt Salomoni do të jetë mbret pas meje “? Pse Adonijahu mbretëronte? »Dhe Davidi caktoi Solomonin, 18 vjeç, që të ishte pasardhësi i tij. Pasi mësoi dështimin e tij dhe dështimin e intrigave të tij, Adonijahu vrapoi, duke u frikësuar nga hakmarrjet, në tempull dhe kapi brirët e altarit në formën e kokës së një demi, që do të thoshte se ai po kërkonte mbrojtje nga Gd. Salomoni erdhi në Adonijah dhe premtoi se nuk do ta vriste, nëse më pas do të sillte me dinjitet.
Shpejt Davidi vdiq dhe Adonijahu u përpoq përsëri të merrte pushtetin. Ai vendosi të martohej me Avishagin, shërbëtor i mbretit David në fund të jetës së tij. Solomoni pa në këtë pretendimet e Adonijahut në fron, pasi, siç është zakon, e drejta në fron është ai që merr gruan ose konkubinën e mbretit dhe urdhëron të vrasë Adoninë.
Pas këtij ekzekutimi, Solomoni vendosi një herë e përgjithmonë të heqë qafe “të dashurit” e mbetur – një ndjekës i Adoniya Yoav dhe një armik i vjetër i dinastisë Davidian të Shimit, një i afërm i mbretit të parë Shaul. Solomoni nuk u drejtua nga një etje e verbër për hakmarrje dhe në historinë nuk ka dokumente që konfirmojnë përdorimin e dënimit me vdekje nga mbreti. Në lidhje me Yoav dhe Shimi, Solomoni vetëm përmbushi testamentin e Davidit.
Solomoni vendosi mbretërinë e Izraelit nga viti 967 deri në vitin 928 para Krishtit. Siç është përmendur tashmë, mbreti ishte jashtëzakonisht i mençur. Njëherë, para ndërtimit të tempullit, Zoti iu shfaq Salomonit në një ëndërr dhe premtoi të përmbushë çdo dëshirë të tij. Solomoni pyet: «Jepni një zemër të arsyeshme shërbëtorit tuaj, për të gjykuar popullin tënd dhe për të dalluar të mirën dhe të keqen.»
“Dhe Zoti i tha atij: sepse e keni pyetur atë dhe nuk e keni pyetur veten për një jetë të gjatë, nuk e keni pyetur veten për pasuri, nuk e pyes veten shpirtrat e armiqve tuaj, por pyeti veten për një arsye për të ditur se si të gjykojë – mirë, unë do të bëj Fjala jote: Ja, unë po ju jap një zemër të mençur dhe të kujdesshme, kështu që nuk ka qenë si ju para jush, dhe pasi që një person si ti nuk ngrihet dhe atë që nuk e keni kërkuar, ju jap pasuri dhe famë, në mënyrë që Do të jeni si mbretërit tuaj në të gjitha ditët tuaja, dhe nëse ecni në rrugën time, duke respektuar statutet dhe urdhërimet e mia, ashtu si ka ecur Davidi, ati juaj, unë do të vazhdoj dhe ditët e tua “. (Libri i Mbretërve).
Pasi vendosi të bashkonte popullin e tij me një shkak të përbashkët, një detyrë, Mbreti Solomon ndërtoi tempullin kryesor të judaizmit – Tempullin e Jerusalemit të Parë në malin Sion. Në këtë tempull u vendos Arka e Besëlidhjes (aron a-brit) – faltorja më e madhe, brenda së cilës mbaheshin tryezat, të marra nga Moisiu nga vetë Zoti.
Davidi gjithashtu donte të ndërtonte një enë të mirë për Arkën, por nuk kishte kohë. Salomoni vazhdoi punën e nisur nga babai i tij. Ai bëri një marrëveshje me mbretin e fenikas Tir Hiram, në vendin e të cilit kedrat e famshëm libanezë po rriteshin në të gjithë Lindjen e Mesme.
Sipas kontratës, në këmbim të drurit të kedrit, Solomoni ndërmori për të furnizuar Hramin me sasi të mëdha të naftës, mishit dhe grurit çdo vit. Tridhjetë mijë njerëz u dërguan në Tir që korrnin dru; një tjetër 150,000 izraelitë minuan gurë në male dhe i çuan në Jeruzalem. Për të ndërtuar një tempull të detyruar pothuajse të gjithë njerëzit e shëndetshëm. Vendi i ndërtimit zgjati 7 vjet dhe legjenda e famshme e muratorit kryesor ishte e lidhur me të, emri i të cilit ishte nga një burim Hiram, sipas të tjerëve – Adoniram. Ai nuk pranoi të zbulojë sekretet e artizanatit të tij dhe për këtë ai u vra. Trashëgimtarët e Hiramit pohuan se themeluan vëllazërinë e “muratorëve të lirë” (muratorë) për të mbrojtur sekretet, duke e bërë atë emblemat e busullave, një katror dhe një vijë plumbash.
Tempulli i ngritur ishte një ndërtesë e madhe në të cilën mund të përshtateshin deri në 50 mijë adhurues. Në qendër të tempullit ndodhej “Shenjtja e Shenjtë” (Davir), ku Arka ishte vendosur në një piedestal guri, të ruajtur nga statujat e stolisura me kerubinë. Tempulli u shkatërrua në vitin 586 pes. Mbreti babilonas Nebukadnetsar II, por para se arka misterioze u zhduk. Dashamirët e misterit janë ende në kërkim të tij.
Shumë e konsiderojnë ende Salomonin personifikimin e mençurisë dhe madje ka një thënie: «Ai që e sheh Salomonin në ëndërr mund të shpresojë të bëhet i mençur» (Brakhot 57 b).
Pa marrë parasysh se sa e pazakontë në atë kohë dukej, Mbreti Solomon ishte një sundimtar paqësor dhe, ndryshe nga babai i tij, ai praktikisht nuk pagoi luftëra. Megjithatë, ai ishte në gjendje të zgjeronte territorin e Izraelit nga Nili në Eufrat. Ishte me këtë sundimtar që mbretëria e Izraelit u bë një shtet domethënës dhe mjaft ndikues i Azisë.
Solomoni filloi të ndërtonte një strategji të politikës së jashtme për Mbretërinë e Izraelit me vendosjen dhe forcimin e marrëdhënieve miqësore me fqinjët e saj. Në fillim të mbretërimit të tij, ai i dha fund grindjeve të vjetra të vjetra midis egjiptianëve dhe hebrenjve, duke marrë e bija e faraonit egjiptian si gruan e tij dhe duke forcuar kështu kufijtë jugorë të shtetit. Me shumë gjasa, pikërisht për t’u afruar më afër kombeve fqinjë dhe për të forcuar fuqinë e tij, Solomoni mori në pushtet Moabitët, Amonitët, Edomitët, Sidonët dhe Chitiksit, të cilët i përkisnin familjeve fisnike të këtyre popujve.
Mbreti Solomon ishte një diplomat i mirë, ndërtues dhe tregtar. Ai e ktheu vendin bujqësor në një shtet të fortë, ekonomikisht të zhvilluar, i cili pati një ndikim të madh në arenën ndërkombëtare. Ai rindërtoi dhe fortifikoi Jerusalemin dhe qytete të tjera të mbretërisë së tij, së pari ua prezantoi kalorësinë dhe qerret ushtrisë hebreje, ndërtoi një marinë tregtare, zhvilloi zanate dhe mbështeti tregtinë me vendet e tjera në çdo mënyrë.
Qeveria e re e Mbretit Solomon përbëhej nga prifti i lartë, komandanti i trupave, ministri i taksave, kreu i administratës mbretërore dhe kreu i 12 guvernatorëve, si dhe disa kronikë të gjykatës.
Gjatë gërmimeve në Jeruzalem u gjetën shumë gota për kozmetikë, pasqyra, prerje flokësh, kana për temjanin e importuar – kjo dëshmon se zonjat e gjykatës vëzhguan me vëmendje mënyrën. Mbreti krijoi minierat dhe hekurin e bakrit dhe gjithashtu ndërtoi një flotë të madhe, e cila çdo tre vjet lundroi në vendin e vendit të Ophirit, duke sjellë ari dhe lëndë druri me lloje të vlefshme nga atje.
I liruar në vitin 1885 nga Minierat e Mbretit Solomon, Henry Rider Haggard, libri bëri që shumë kërkuesit e aventurave të kërkonin thesarin. Haggard besonte se Solomoni kishte në pronësi miniera diamanti dhe ari. Shumica e arkeologëve besojnë se mbreti ka minuar në minierat e tij të bakrit. Në 30 të shekullit të kaluar, u sugjerua që minierat e Solomonit të vendosen në Jordanin jugor. Dhe vetëm në fillim të shekullit 21, arkeologët gjetën prova se, me të vërtetë, minierat e bakrit që gjenden në territorin e Jordanisë në qytetin e Khirbat en Nahas mund të jenë miniera legjendare të mbretit Solomon. Natyrisht, Solomoni ishte një monopol në tregun e bakrit, i cili i dha atij mundësinë për të marrë fitime super-fitimprurëse. Ambasadorë nga vende të ndryshme arritën në Jeruzalem për të bërë marrëveshje paqësore dhe tregtare me Izraelin dhe sollën dhurata të pasura.
Një nga shenjat e sundimit të Solomonit ishte luks i jashtëzakonshëm kudo: “dhe mbreti bëri që argjendi në Jeruzalem të barazohet me gurë të thjeshtë”. Vëmendje e veçantë meriton fronin e mbretit. Në Targumin e Dytë në librin e Esterit, thuhet se 12 luanë artë dhe sa shumë shqiponjë të arta ishin ulur përballë njëri-tjetrit në shkallët e fronit të mbretit të Izraelit. Në majë të fronit është një imazh i artë i një pëllumb. Kishte gjithashtu një shandanë ari me katërmbëdhjetë kupa për qirinj, shtatë prej të cilave ishin të gdhendura me emrat e Adamit, Noeut, Shemit, Abrahamit, Yitzakut, Jakobit dhe Jobit, dhe shtatë të tjerë mbanin emrat e Levit, të Keatit, të Amramit, të Moisiut, të Aaronit, të Eldadit Hur. Siç thuhet në Targum, kur mbreti u ngjit në fron, luanët, duke përdorur mjete mekanike, shtrinë putrat e tyre në mënyrë që Salomoni të mund të mbështetej në to. Përveç kësaj, vetë froni u zhvendos me kërkesën e mbretit. Kur Solomoni, duke u ngjitur në fron, arriti në hapin e fundit, shqiponjat e ngritën atë dhe u ulën në karrige.
Duke kuptuar rëndësinë e edukimit, duke kuptuar ndikimin e arsimit në të ardhmen e shtetit, duke dashur të përhapë Tevratin rreth vendit, Solomoni ndërtoi sinagoga dhe shkolla. Megjithatë, arroganca e mbretit nuk ndryshonte: kur ishte e nevojshme për të përcaktuar vitin e brishtë, ai i ftoi atij 7 studiues të pleqve, “Në praninë e të cilit ai heshti” (Shemot Rabba, 15, 20).
Ka legjenda për mençurinë e mbretit. Një ditë, Solomoni e drejtoi njeriun e mençur të gjykatës me kërkesën: “Më ndihmo – shumë në këtë jetë mund të më bëjë të çmendur, unë jam shumë subjekt i pasioneve dhe kjo më shqetëson!” Në të cilën i urtë u përgjigj: “Unë e di se si t’ju ndihmoj, vendoseni në këtë unazë – frazë është gdhendur në të:” Do të kalojë! “Kur zemërimi i fortë ose gëzimi i fortë nxiton, shikoni këtë mbishkrim dhe do t’ju shndërroheni.Në këtë do të gjeni shpëtim nga pasionet! ”
Solomoni ndoqi këshillën e sherrit dhe gjeti paqe. Por erdhi momenti kur, duke parë, si zakonisht, në ring, ai nuk u qetësua, por përkundrazi – madje humbi durimin e tij. Ai e tërhoqi unazën nga gishti i tij dhe donte ta hidhnin atë në pellg, por papritur vuri re se kishte një mbishkrim në brendësi të unazës. Ai dukej më afër dhe lexoi: “Dhe kjo do të kalojë edhe …” Sipas një legjende tjetër, një unazë gdhendur – një burim i mençurisë dhe paqes – u bë për Solomonin nga një argjendar i klasit të parë i cili u kërcënua me dënimin me vdekje në rast të punës së pasuksesshme.
Ka një tjetër histori të famshme që dëshmon për vizionin dhe mendjen e mbretit të madh. Një herë, dy femra erdhën në zjarr në gjykatë, të cilët nuk mund ta ndanin foshnjën mes tyre – të dy pohonin se fëmija i përkiste asaj. Solomoni, pa menduar dy herë, urdhëroi që fëmija të pritej në gjysmë, në mënyrë që secila grua të merrte një copë. Kur njëra nga gratë bërtiste me tmerr: “Jepni atë më mirë, por mos e vrisni!” Solomoni vendosi në favor të kësaj gruaje – ajo ishte nëna e fëmijës …

Gjykata e Mbretit Solomon
Legjendat thonë se të gjitha kafshët dhe zogjtë i binden Salomonit. Gurët e çmuar në pallatin e Solomonit sollën demonët, engjëjt i ruanin. Me ndihmën e një unazë magjike, në të cilën ishte gdhendur emri i Gd, Solomoni mësoi nga engjëjt shumë sekrete rreth botës.
Duke mësuar për mençurinë dhe pasuritë e shkëlqyera të Mbretit Solomon, ai u vizitua nga Mbretëresha legjendare e Shebës nga vendi i Sabës në territorin e Jemenit të sotëm për të provuar mençurinë e tij dhe për të konstatuar pasurinë e tij. Mbretëresha solli me dhuratat e saj të shumta. Shteti i Saba tregtoi me sukses erëza dhe incense me vendet fqinje. Rrugët tregtare kaluan territorin e mbretërisë së Solomonit dhe kalimi i karvanëve varet nga vullneti dhe vendndodhja e mbretit, që ishte arsyeja kryesore për vizitën e Mbretëreshës së Shebës. Ekziston një mendim se ajo ishte vetëm një “delegat”, “ambasador” i vendit dhe nuk ishte mbretëreshë dinastike. Por me mbretin ai vetëm mund t’i fliste atij të barabartë në status, kështu që lajmëtarët “u caktuan” status të përkohshëm për negociata. Legjenda popullore ka dhënë një kontakt romantik në këtë vizitë. I verbuar nga bukuria e Mbretëreshës së Shebas, Solomoni ndezur pasionin e saj, ajo u përgjigj në këmbim, të gjitha pyetjet rreth ecjes së karvanëve u zgjidhën. Duke u kthyer në shtëpi, mbretëresha lindi një djalë të quajtur Menelik. Etiopianët thonë se dinastia e tyre perandorake vjen prej tij. Në Etiopi, mbretëresha konsiderohet të jetë shteti i saj.

Solomoni dhe mbretëresha e Shebës në një afresk nga Piero della Francesca nga Bazilika e San Francesco
Gjatë sundimit të tij, Solomoni bëri gjithashtu gabime që u bënë katalizatori për rrëzimin e shtetit pas vdekjes së tij. Koha kalonte, dhe të ardhurat e mbretit pushuan së mbuluari shpenzimet. Ndërtimi madhështor dhe zhvillimi i shpejtë ekonomik kërkonin punë: “Mbreti Salomon gjithashtu rrethoi tërë Izraelin me një shërbim, shërbimi përbëhej nga tridhjetë mijë njerëz”.
Solomoni e ndau vendin në 12 rrethe tatimore, të cilat u kërkuan të ruanin gjykatën mbretërore dhe ushtrinë. Fisi i Judës, nga i cili lindi Solomoni dhe Davidi, u lirua nga taksat, gjë që shkaktoi pakënaqësi dhe rriti shkallën e tensioneve shoqërore në shoqëri. Jeroboami nga fisi i Efraimit, i cili mbajti një funksion të spikatur në administratën mbretërore, u revoltua dhe më pas iku në Egjipt, ku Faraoni Susakim e priti atë me bujtësi. Një kërcënim tjetër ishte Razon i poshtër, i cili kapi Damaskun dhe u bë mbret atje, duke sulmuar vazhdimisht tokat veriore të Izraelit.
Plogështia e Solomonit dhe etja për luksin e detyruan atë të humbte aftësinë paguese. Salomoni nuk mund t’i paguante mbretit Hiramin dhe u detyrua t’i jepte borxhit rreth njëzet e qyteteve të tyre.
Priftërinjtë gjithashtu kishin arsyet e tyre për pakënaqësi. Mbreti kishte shumë gra të racave dhe feve të ndryshme. Solomoni i lejoi ata të adhuronin perënditë e tyre, të ndërtonin tempuj për ta, dhe në fund të jetës së tij ai vetë u përfshi në kultet pagane.

Mbreti Solomon në vitet e tij të përparuara. Gdhendje nga Gustav Dore
Mbreti Solomon është autor i autorësisë së shumë librave dhe veprave letrare. Besohet se ai shkroi librin Eklisiasti, por dijetarët gjetën fjalë persiane dhe aramaike në të, duke dëshmuar se libri ishte shkruar disa shekuj më vonë. Peruja Solomoni merret gjithashtu me “Këngën e Këngëve” (“Shira a-width”) – një libër i madh për dashurinë.
Tashmë në mesjetë, shumë shkrime të tjera i ishin atribuar Salomonit, kryesisht okulte dhe magjike. Astrologët dhe alkimistët, për të mos u akuzuar për herezi, e shpallën mbretin, të njohur si shenjtor, për të qenë mbrojtës i tyre.
Në fund të jetës së tij, Zoti iu shfaq Salomonit dhe tha: “sepse kështu është bërë në ju dhe nuk keni respektuar besëlidhjen time dhe statutet e mia që ju kam urdhëruar: unë do ta mohoj mbretërinë dhe do ta jap tek shërbëtori yt, por në ditët tuaja nuk do ta bëj për hir të Davidit, atit tënd; Unë do ta rrëmbej nga dora e djalit tënd “. (Libri i Mbretërve).
Sipas burimeve më të shumta, mbretërimi i Mbretit Solomon zgjati rreth 37 vjet dhe vdiq në moshën 52 vjeç, duke parë ndërtimin e një altari të ri. Menjëherë mbreti nuk e mbajti menjëherë atë me shpresën që sunduesi të binte në një gjumë të ftohtë. Kur krimbat filluan të mprehnin stafin mbretëror, Solomoni më në fund u shpall i vdekur dhe u varros me të gjitha nderimet.
Pas vdekjes së Mbretit Solomon, si rezultat i kryengritjeve të shumta, mbretëria e tij u shpërnda në dy shtete të dobëta, Izrael dhe Judea, të cilat u zhytën në luftra të vazhdueshme të brendshme.
Vet Solomoni, duke parë rezultatet zhgënjyese të mbretërimit të tij, mund të ketë thënë fjalët e trishtuara të vëna në gojë nga autori i librit Eklisiasti: “Unë e tradhtova zemrën time për të ditur mençurinë dhe për të njohur çmendinë dhe budallallëkun; kuptova se kjo është dëshira e shpirtit; sepse me shumë urtësi ka shumë trishtim, dhe që shumëfishon dijen, shumëfishon dhembjen “.

Authored by: Rrjetat

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *