Ad
Për te qene ironike duhet qe jo vetëm te njohim realitetin dhe ato qe na rrethojnë,

Për te qene ironike duhet qe jo vetëm te njohim realitetin dhe ato qe na rrethojnë,

Ad

Por ajo qe nuk dihej për ironinë dhe ata qe kane dëshirë dhe aftësi ta përdorin atë, ka te beje me faktin se personat ironike janë përgjithësisht me inteligjentë se te tjerët.

Analiza e cituar me sipër nënvizon se ata qe përdorin sarkazmën dhe ironinë bëjnë njëkohësisht gjimnastike te trurit, duke ndjekur një proces q shkon ne dy faza kryesore.

Ne formën e saj te pastër, sarkazma është ajo kur t’i thua diçka duke nënkuptuar diçka tjetër. Madje shpesh behet fjale për te kundërtën e asaj qe me fjalët tona duam te themi.

Pikërisht këtu qëndron sipas specialisteve, edhe ajo qe ata e quajnë gjimnastike te trurit.

Për te qene ironike duhet qe jo vetëm te njohim realitetin dhe ato qe na rrethojnë, por mbi te gjitha te dimë se çfarë mungon ne këtë realitet.

Ironia i imponohet trurit te kërkojë tek fjala përtej domethënies se saj primare dhe te lexueshme, duke i nxitur te tjerët te mundohen te kuptojnë se bashkëfolësi kërkon te thotë një gjë tërësisht te ndryshme nga ajo qe duket ne te vërtetë”.

Por studime te tjera kane vërtetuar se sarkazma dhe ironia nuk lidhen vetëm me shkallen e zgjuarsisë personat ironike kane marre pike te larta ne te gjitha testet qe vlerësojnë shkallen e agresivitetit.

Me fjale te tjera, inteligjenca dhe agresiviteti duhet te jene çelësi për te mësuar dhe përdorur ironinë.

Por duhet kujdes, ironia duhet dhe mund te përdoret vetëm me ata persona qe janë ne gjendje ta deshifrojnë atë, pra vetëm me njerëz te zgjuar. Fatkeqësia është se bota sot është e mbushur me budallenj…

Authored by: Rrjetat

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *