Ad
“Nje pershkrim i Gjyshit tim Dhimiter Kokoneshi ndryshe qe e quajne dhe Damian Kokoneshi”

“Nje pershkrim i Gjyshit tim Dhimiter Kokoneshi ndryshe qe e quajne dhe Damian Kokoneshi”

Ad

Kryepeshkopi Damian (1886 – 8 tetor 1973) ndryshe i njohur me emrin laik Dhimitër Kokoneshi, ishte kryepeshkop i Kishës Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë prej prillit 1966 deri në shkurt 1967, kur feja u shfuqizua nga Shqipëria.

Dhimitri lindi në vitin 1886 në fshatin Llëngë, në rajonin Mokër (pjesë e Perandorisë Osmane), afër Podgoricës, në Shqipërinë e sotme. Ai ishte me prejardhje të Vllahit.[2]:6 Ai ka shkuar në Shkollën e Manastirit më 1896 dhe Akademinë e Teologjisë në Janinë më 1925.

Më 27 nëntor 1918, klerikët ortodoksë të emigrantëve të Shqipërisë dërguan një peticion të nënshkruar te Presidenti i SHBA-ve, pastaj Woodrow Wilson, duke kërkuar mbështetjen që kisha shqiptare të bëhej autoqefale. Pozicioni i klerikut ishte i bazuar në Shqipërinë duke u bërë një vend i pavarur. Peticioni u nënshkrua nga Ati Fan Noli, Ati Damian Kokoneshi, Ati Naum Çere, Ati Marko Kondili, Ati Pando Sinica dhe Ati Vangjel Çamçe, Agatangjeli i ardhshëm metropolit. Peticioni u mbështet nga Asambleja e Kishës Shqiptare në Boston më 30 korrik 1919. Autoqefalia u shpall në Kongresin e Beratit më 12 shtator 1922.

Më 10 shkurt 1942, Kokoneshi, i njohur mirë në rajonin e tij të lindjes, udhëhoqi një delegacion të udhëheqësve të Mokër në një takim me përfaqësuesit e Lëvizja Nacional-Çlirimtare. Në atë kohë, Kokoneshi quhej Papa Dhimitër Kokoneshi. Takimi çoi në formimin e një batalioni rajonal partizan, të cilin ai u bashkua.[5] Ngjashëm me paraardhësin e tij si peshkop i Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë, Pashko Vodica, Kokoneshi dhe regjimi i ri treguan mbështetje reciproke dhe respekt për njëri-tjetrin.

Në janar të vitit 1948, Kokoneshi, me gradën e kryepiftit, vizitoi Moskën si një anëtar i delegacionit të Kishës Ortodokse Shqiptare.
Në vitin 1952, Kokoneshi u shenjtërua peshkop i Gjirokastrës. Më 1958, ai bëri një vizitë tjetër në BRSS me një delegacion të Kishës së Shqipërisë.

Në prill të vitit 1966, pas vdekjes së Kryepiskopit Paisit, Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Shqiptare zgjodhi peshkopin Damian si Kryepeshkop të Tiranës dhe të gjithë Shqipërisë.

Në vitin 1967, Damiani i Shqipërisë u arrestua gjatë fillimit të fushatës masive anti-fetare të asaj kohe në Shqipëri. Feja do të hiqet në Republikën Popullore Socialiste të Shqipërisë dhe shumë klerikë do të arrestoheshin dhe burgoseshin. Prona e katër bashkësive fetare do të konfiskohej dhe shumë nga klerikët që u kursyen ishin të detyruar të punonin në punë të varfër.

Damiani i Shqipërisë u arrestua një vit pas marrjes së detyrës, në prill 1967,[9] dhe u burgos menjëherë pas kësaj. Pas lirimit të tij, ai u tërhoq në shtëpinë e tij në Pogradec ku vdiq më 18 tetor 1973..

Bota ortodokse mësoi për vdekjen e tij gati shtatë muaj më vonë, në maj 1974.[11] Sfondi i tij pro-komunist dhe mosha ndihmuan kryepeshkopin të shmangte persekutimin e rëndë që ishte e zakonshme kundër klerikëve të nivelit të lartë të kohës.

Authored by: Rrjetat

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *