Ad
CILAT MUND TË JENË SHKAQET PËR ÇRREGULLIMIN E SPEKTRIT TË AUTIZMIT?

CILAT MUND TË JENË SHKAQET PËR ÇRREGULLIMIN E SPEKTRIT TË AUTIZMIT?

Ad

Shkruan: Valentina TELHAJ. Psikologe Keshillimi…

Autizmi është një çrregullim neurobiologjik/neurozhvillimor kompleks i zhvillimit të njeriut që prek me shume djemtë sesa vajzat. Raporti (1vajzë me 4 djemë )

ÇSA (çrregullimi spektrit te autizmit), pra nuk është:

Sëmundje

Sindromë

Gjendje psikologjike.

Çrregullimet e Spektrit Autik karakterizohen nga nivele të ndryshme:

1)të dëmtimit të komunikimit verbal

2)të dëmtimit të aftësive dhe integrimit social

3|)të sjelljeve, interesave dhe aktiviteteve stereotipike ose përsëritëse

Në USA 1 ne 68 fëmijë diagnostikohet me ASD (Autisem Specter Disorder).Raporton: (Center of Disease Control”)

Hipoteza mbi Etiologjin e ASD-së nga studiues të ndryshëm nëpër botë.
Komuniteti shkencor internacional (Consensus Conference) është dakord në individualizimin që sjell këtë çrregullim. Origjina e DSA-së, prezenca e anomalive të lindura në disa zona cerebrale.

Faktoret genetik janë të vetmit të vërtetuar shkencërisht deri më tani, gjithë faktorët e tjerë janë hipotetik që mund të çojnë në çrregullim të spektrit, janë:

Faktori mjedisor,vendet e mbi populluara, industritë (ndotja e mjedisit) etj

Probleme mjekësore ose gjenetike; çrregullimi, si një çrregullim neurologjik me bazë gjenetike nënat që marin medikamente gjatë shtatëzenis,sidomos medikamentite psikotike)

Mosha e madhe e nënës dhe babait qe behen prinder (mbi 35 vjec )ose ne moshe shumë të re.

Periudha Perinatale ose lindja me pozicion mbrapsh (podalike) probleme me hipoksin,pra mos oksigjenimi i trurit.(lindje të parakohshme ose me beben nën peshën 2.5 kg)

Lindja cezariane mund të çoj në çrregullim të spektrit sepse në lindjet natyrale bebet marin mikrobin e “mirë”nga goja.kjo i ndihmon në “trurin e dytë”që ta kenë më të shëndetshëm (crr gastropatologjike)

Testosteroni,pra hormoni mashkullor dëmtohet dhe ska imunitet, ndërsa te femra ka xx nëse dëmtohet njeri tjetri është imun, ndaj dhe është prevalenca 1 femër me 4 meshkuj .Infeksionet bakteriale të rënda gjate shtatzënisë.
Paracetamoli gjate shtatzënisë por jo vetëm (rrit stresin oksidative.

Prinderit mbasi i vaksinojnë fëmijët i japin paracetamol dhe studimet kanë treguar që rrit mundësinë për tu diagnostikuar me CSA)
Infeksione gjatë shtatëzanisë.(sidomos medikamentet antipsikotike)
Hemoragjitë gjatë shtazanisë
Lindjet e shpeshta,çdo vit është faktor rreziku.Ndërsa lindjet në distancë(3-4 vite e lart do ishte e mira)
Të mos ushqyerit me gji rrit rriskun për CSA gjithashtu. Ndikim të fortë kanë dhe ushqimet industriale me ngjyrues).

“AUTIZMI NUK ZGJEDH, POR SIGURISHT MË E MIRA ESHTE TË PARANDALOJM, SESA TË KUROJMË”

Shkruan: Valentina TELHAJ. Psikologe Keshillimi…

http://revistapsikologji.com/nga-valentina-telhaj-femijet-me-crregullimin-e-spektrit-te-autizmit-dhe-sjellja-e-tyre-ne-ambiente-te-ndryshme/

Authored by: Rrjetat

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *